Банкеръ Daily

Пари и пазари

Шампанското донесе на инвеститорите по-високи печалби от борсовите индекси

Цените на висококачествените марки шампанско като "Дом Периньон 2008" и "Круг 2000" избухнаха през тази година и надминаха финансовите резултати на много глобални борсови индекси. Основната причина е инвеститорската жажда за по-прилични доходи от пренебрегвани класове активи.

Шампанското е поскъпнало с 33.7% през първите 11 месеца на тази година, сочат оценките на индекса Champagne 50 на глобалното тържище за търговия на вино Liv-ex. Това е най-печелившата година на бълбукащата напитка, която оставя далеч зад себе си индекса на глобалните компании FTSE All World със скромния му ръст от 15% от началото на 2021-а. Над 50% от печалбата на индекса на шампанското се дължи на мощния ценови ръст през октомври и ноември. Експерти на Liv-ex коментират, че това постижение е забележително, защото в исторически план пенливото вино прилича на анюитет и годишната му доходност е между 8 и 10 процента.

Висококачественото шампанско от години е сравнително консервативна ниша от пазара на скъпите вина. Собствениците на изби оставят бълбукащото вино да отлежи и след това го пускат в продажба. Заради традиционната му роля на питие за празнични събития, то често се консумира няколко години след появата му на пазара. Това гарантира стабилно предлагане при почти константно търсене и скучни ценови движения, за разлика от най-качествените вина от Бордо или Бургундия, които имат добре развит вторичен пазар.

По-силното потребление и ограничените доставки през тази година "се обединиха", за да тласнат нагоре цените на шампанското. Търсенето е в подем заради растящия интерес на инвеститори в традиционни вина и на "пиячите", подпомагани от увеличения брой субекти, които едновременно отглеждат гроздето и произвеждат напитката. Интересът е скочил рязко в САЩ, където множество купувачи на вино са натрупали големи печалби от портфейлите си от винени активи по време на пандемията от коронавируса. 

Междувременно, предлагането е ограничено. Миналогодишното решение на асоциацията за търговия на шампанско да редуцират производството след появата на COVID-19, последвано от лошата реколта през тази година заради мразовитото време и процесите на гниене, принудиха компаниите за шампанско да разчитат на доставки основно от по-старите винарни. 

Най-търсените марки през тази година бяха от реколта 2002-а, чиито цени са скочили с 80% - до 10 хил. паунда за 12 бутилки, по данни на Liv-ex. Шампанското Cristal Rose 2008-а на една от малкото независими къщи за пенливата напитка "Луи Рьодерер" е поскъпнало с 60%, "Дом Периньон 2008-а" - с 46%, а "Круг 2000-а" - с цели 62 процента. 

Въпреки репутацията си на скъпо удоволствие, висококачественото шампанско се облагодетелства и от засиленото търсене на печеливши сделки от винените инвеститори, твърдят експерти от бранша. Изключително рядката бутилка "Перие Жуе 1874-а" беше продадена за почти 43 хил. паунда на търг на британската аукционна къща "Кристи" през този месец, но повечето класни марки шампанско струват частица от цената на най-качествените марки "Бордо" или "Бургундия", което ги прави атрактивни за инвеститорите във вино, които искат да разнообразят вложенията си. 

Експерти от бранша коментират, че в миналото шампанското се е доказало като "фантастична дългосрочна застраховка" за винените портфейли на клиентите, защото пенливата напитка има коренно различно поведение спрямо другите винени региони. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във