Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Северен поток 2" ще заработи в средата на 2020 г.

Газопроводът "Северен поток 2" ще започне да работи в средата на 2020 г. Това съобщи пред репортери вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Козак, предава TACC.

"В средата на следващата година", заяви министърът, отговаряйки на въпроса кога ще бъде пуснат в експлоатация газопроводът. Той обаче не уточни през кой точно месец това може да се случи.

По-рано руският министър на енергетиката Александър Новак заяви пред репортери, че доставките на синьо гориво по газопровода "Северен поток-2" може да започнат през следващите месеци, вероятно дори преди края на 2019 г., припомня "Фокус"

Към настоящия момент "Северен поток 2" е завършен на 80%. Датата на приключване на проекта е края на 2019 година.

Проектът включва изграждането на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Европейските партньори на "Газпром" в проекта са германските Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell. Тръбопроводът ще заобиколя транзитните държави Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във