Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СЕУЛ ФОРСИРА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ

Южна Корея ускорява процеса по либерализация на валутния си пазар и превръщането на местната парична единица в световна валута. Финансовото й министерство обяви на 18 май, че от понеделник (22 май) облекчава ограниченията върху гражданите на страната да купуват имоти зад граница, както и на чужденците - да вземат заеми в южнокорейски вони. Това е поредната стъпка в битката на Сеул да стане основен финансов център в Североизточна Азия, като най-важната й фаза - либерализацията на валутните пазари, трябва да привърши до 2009 година.
След промените южнокорейските компании и физически лица ще имат право да инвестират до 1 млн. щ. долара в задгранични имоти, а горната граница за чуждестранните инвеститори да вземат заеми в местна валута се увеличава от сегашните 1 млрд. на 10 млрд. вона. Ще бъде намален и данъкът върху лихвите, които получават чужденците от деноминирани във вони облигации. Кабинетът на Южна Корея планира също да регистрира форуърдни контракти щ.долар/южнокорейски вон на борсата за фючърси в Чикаго.
Сеул дълго се опитваше да задържи богатствата си, но ограничаването на инвестиционните възможности доведе до разминаване в предлагането и в търсенето на задграничните валутни пазари. Южнокорейският вон поскъпна с 8% към щатския долар от началото на 2006-а насам. Това не само че предизвика опасения за отражението на скъпата местна парична единица върху зависещата от износа южнокорейска икономика в краткосрочен план, но накара правителството да намери дългосрочно разрешение, което да направи вона по-ликвиден и да намали огромния излишък по текущата си сметка.
Тази седмица Централната банка на Южна Корея отчете, че средният дневен оборот на валутния пазар на страната през първото тримесечие на тази година се е увеличил със 17.5% в сравнение със същия период на миналата и е достигнал 27 млрд. щ. долара. Въпреки растежа той остава след Хонконг с неговите 113 млрд. долара дневен валутен оборот и Сингапур със 133 млрд. долара на ден.
Макар че високите обеми изтъргувана валута се дължат да голяма степен на растящия брой сделки за хеджиране на валутните експозиции и на резките колебания на южнокорейския вон, анализаторите ги свързват също и с правителствените мерки за дерегулация. Междувременно кабинетът подготвя проектозакон за консолидация на капиталовите пазари, който ще либерализира и небанковия финансов бранш. Финансовите компании очакват с нетърпение промените, като някои дори ги сравняват с големите реформи big bang, които през 1986 г. отвориха финансовите пазари на Лондон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във