Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сериозна геополитическа заплаха за производителите на чипове

Производителите на полупроводници са изправени пред сериозна геополитическа заплаха. Това заяви пред CNBC председателят на Китайската индустриална асоциация SEMI Лун Чу, определяйки геополитическия риск като голяма несигурност за индустрията, изработваща чипове.

Според експерта технологичният контрол и ограниченията върху износа на китайския технологичен гигант Huawei могат да окажат по-дълбоко въздействие върху индустрията, променяйки съществено дори световната верига на доставки. През май Министерството на търговията на САЩ реши да включи Huawei и неговите юридически лица в черния списък, като ограничи възможността им да купуват услуги и компоненти от американски фирми. По-рано през август американският търговски секретар Уилбър Рос заяви в интервю за Fox Business, че американските компании ще получат лицензи за продължаване на сътрудничеството с Huawei за още 90 дни. Преди това властите на САЩ вече бяха обявили временно удължаване на разрешението за сътрудничество с Huawei, което изтече на 19 август. Ново разширение на лиценза ще позволи на американските компании да продължат да работят с Huawei до 19 ноември.

Тази седмица Министерството на търговията на САЩ получи над 130 заявления от компании, които искат да продават американски продукти на Huawei, макар че засега няма издадени лицензи. По този повод Лун Чу заяви, че ако американски фирми като Qualcomm и Intel се провалят в опита си да получат лиценз, забавянето ще се влоши. Той отбеляза, че Huawei е третият най-голям купувач на чипове в света и забраната за доставка на китайска компания може да засегне американските фирми, които доминират в производството на полупроводници. "Това ще бъде сериозен удар за американските компании, ако те не успеят да продават Huawei. В дългосрочен план това може да бъде от полза за компании извън САЩ, ако те не спазват ограниченията на Вашингтон", подчерта Чу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във