Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сензация: Американските танкери доставящи в Белгия втечнен природен газ го купуват всъщност в Русия

Американските танкери доставящи втечнен природен газ в терминала край Антверпен, всъщност транспортират руско синьо гориво, съобщава днес белгийският вестник Soir в свое разследване за дейността на офшорните компании, получил названието Paradise Papers. В рамките на това проучване международната журналистическа група ICIJ (International consortium of investigative journalists), финансирана от фондовете на милиардера Джордж Сорос, е изучила около 13,5 млн. документи за работата на офшорните групи.

Изданието отбелязва, че постъпващият в белгийския град Антверпен втечнен природен газ се доставя с четири танкери, които принадлежат на регистрираната на Маршаловите острови компания Navigator Holdings ltd, 31% от акциите на която, според авторите на разследването Paradise Papers, принадлежат на министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос.

Втечненият газ, който транспортират американските доставчици обаче те не купуват в САЩ, а в Русия, на пристанището Уст-Луга.

Разследването на вестника още сочи, че създаваните в Европа терминали за втечнен природен газ – уж насочени към намаляването на зависимостта на Стария континент от руския експорт на синьо гориво, всъщност не работят по законите на пазара. Защото разтоварвания на тях втечнен природен газ от Русия е по-скъп от горивото, транзитирано по тръбопроводите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във