Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сенчестите криптобанки печелят 12% от лихви

Група сенчести банки на криптопазара, оценяван на грубо 1.6 трлн. щ. долара, са открили как да генерират 12% печалба с минимален риск: като заемат долари на хеджингови фондове, с които те да купуват Bitcoin. В този бизнес са се включили част от най-големите небанкови фирми за криптовалути, между които са BitGo, BlockFi, Galaxy Digital и Genesis. Те са започнали да задоволяват потребността на инвеститорите от долари след отказа и нежеланието на банките да кредитират индивиди или компании, свързани с Bitcoin и с други цифрови активи. Отдаденият назаем кеш се отплаща щедро с почти гарантиран годишен доход, достигнал напоследък между 20 и 40 процента. Докато традиционните спестовни сметки носят на притежателите си мизерните максимум 0.5% в света, в който лихвените проценти не са нараствали значително през последните повече от десет години.

"Банките и брокерите все още не са в това пространство", твърди Джеф Дорман - главен инвестиционен директор на фонда Arca Capital Management, специализиран в цифрови активи. Дорман допълва, че всички искат да теглят заеми, но няма достатъчни количества традиционни валути като долари и евро. И създаденият огромен кешов недостиг съвсем резонно води до двуцифрени лихви. 

Желаещите да кредитират бизнеса с виртуални активи получават щедра отплата и за риска, който поемат. Сенчестите банки на криптопазара не ползват застраховката на американската Федерална корпорация за гарантиране на депозитите или други протекции на клиентите. Да не говорим, че тази част от финансовия свят е доста непрозрачна, респ. партньорският риск е реален. 

Базовата транзакция е комбинация от сделка по покупка на Bitcoin по пазарната цена в момента на осъществяването й и на финансови деривативи с бъдеща дата на падежа им. Разликата между двете котировки формира доходността, която на годишна база напоследък надхвърля 20 процента. Хеджинговият фонд обаче се нуждае от кеш за покупката на криптомонетата и предвид възвръщаемостта, която очаква да реализира, е готов да плати дори 12% кредитна лихва.

Един от аспектите на тази сделка е, че тя почти не носи риск, защото фючърсните контракти се търгуват на борсата CME Group, която не би фалирала. А след фиксирането на цените в момента на покупката на Bitcoin и на фючърсния контракт, спредът между тях дефакто е печалбата минус търговските комисионни. 

Естествено, тази базова транзакция е подвластна на пазара и при поевтиняване на виртуалните пари спредът между котировките спот и на фючърсните контракти се стеснява. Което едва ли ще откаже кредиторите и длъжниците, защото на криптопазара няма достатъчно кешови наличности. 

Иронията е, че този недостиг в сферата на дигиталните активи е факт точно когато глобалното стопанство буквално е наводнено с трилиони долари и други традиционни валути. Например, Съединените щати приключиха февруари с парично предлагане (M1) в размер на 18.4 трлн. долара - над четири пъти повече отколкото в края на 2019-а. Всичките тези пари не могат да спечелят дори мизерните 4% годишно - абсолютна подигравка в сравнение със сенчестата банкова система на криптопазара. 

В късния следобед на 29 март Bitcoin се разменяше срещу грубо 58,100 щ. долара на борсата Coindesk.

Facebook logo
Бъдете с нас и във