Банкеръ Daily

Пари и пазари

Секторът на услугите в Китай се забавя, тъй като поръчките за износ намаляват

Ръстът в сектора на услугите в Китай се забави до четиримесечен минимум през юни, съобщава Ройтерс. Новите поръчки от чуждестранни клиенти спаднаха, добавяйки признаци на напрежение върху икономиката, докато търговската война между САЩ и Китай продължава.

През юни индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите падна до 52.0 пункта от 52,7 пункта през май, най-ниското ниво от февруари. Новите поръчки за износ, сключени с китайски фирми за услуги, се свиха за първи път от девет месеца през юни.

Докато бизнес доверието се подобри донякъде от 10-месечното дъно през май, много компании се притесняват, че отслабването на връзките между САЩ и Китай ще повлияе на активността през следващата година.

Съединените щати и Китай се договориха в събота да възобновят търговските преговори, след като президентът Доналд Тръмп предложи отстъпки, включително нови тарифи и облекчаване на ограниченията за технологичната компания Huawei, за да намали напрежението с Пекин. По-рано обаче тарифите, наложени от Вашингтон и Пекин, продължават да съществуват и анализаторите са скептични по отношение на това дали тази година може да се постигне трайна сделка за прекратяване на търговската война.

Пекин разчита на силен сектор на услугите, тъй като износът се колебае и производителите губят работни места. Но докато икономиката продължава да се бори, потребителите затягат коланите на всичко - от дрехи до автомобили.

Създаването на работни места в сектора на услугите се забави с незначителен темп през юни. Официалният показател на Китай за непроизводствената дейност също намалява през последните месеци. "Като цяло китайската икономика е подложена на по-голям натиск през юни," каза Джънгшен Джонг, директор на макроикономическия анализ в CEBM Group. "Конфликтът между Китай и САЩ повлия доста сериозно на бизнес доверието. Въпреки че въздействието му върху износа не е напълно отразено в краткосрочен план, дългосрочната ситуация не изглежда оптимистична", добави експертът.

Премиерът Ли Къцян изрази очакванията си за по-голямо облекчаване на политиката тази седмица, като обеща да намали още коефициентите на задължителните резерви на банките и да понижи реалните лихвени проценти, за да помогне за намаляване разходите за финансиране на малките фирми.

Икономисти от Nomura заявиха, че очакват растежът на реалния БВП на Китай да спадне от 6.4% през първото тримесечие до 6.1% през второто тримесечие, което е рекордно ниско ниво от 1990 г. насам.

Комбинираният PMI на Caixin за производство и услуги се понижи до 50,6 през юни от 51,5 през май, подсилвайки възгледите, че икономиката продължава да губи инерция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във