Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сегментите на ИКТ индустрията ще се възстановят с различен темп

След много нестабилната 2020 г. данните за ИКТ индустрията бяха ревизирани в положителна посока (не толкова лоши, колкото се очакваше). Спадът на годишните приходи за сектора се оценява на около 3% на годишна база в текущите цени.

Тази година започва с известен оптимизъм за възстановяване, макар и все още недостатъчно за достигане на нивата отпреди пандемия в рамките на годината, отбелязват от "Сирма Груп холдинг“ АД. Очаква се различните сегменти на ИКТ индустрията, както и различните географски региони и ниши на клиентите, да се възстановят с различен темп. Рисковете остават завишени за повторение на рецесията през 2021 година.

Най-важният риск за икономическата активност е в потенциална нова вълна на Ковид-19 в България и по света, която може да повлияе за по-дълъг от очаквания период върху външната търговия, индивидуалното и корпоративно потребление и инвестициите. Възстановяването на българската икономика е силно условно и зависи от мерките, предприети на местно и европейско ниво, както и от възстановяването на европейските икономики, които са и водещите пазари за българската индустрия.

Дружествата от "Сирма Груп“ са специализирани в индустрията на информационните технологии (ИТ). Географски компанията е фокусирана върху водещите световни пазари (САЩ, Великобритания и Европа), които също се очаква да направят и най-бързо завръщане към нормалните разходи за ИТ преди COVID, още през тази година.

"Сирма Груп“ е B2B (business-to-business)  ИТ доставчик. Компанията не е изложена на влияние от състоянието на най-силно засегнатите от Ковид-19 кризата сектори - "транспорт“, "производство“ и "туризъм“.

Ковид кризата се отрази силно на ИТ индустрията и на нейните потребители, отбелязват от "Сирма груп“.

Възстановяването по държави, индустриални сектори и ИТ сегменти все още варира значително, като подсказва за К-образно възстановяване, отбелязват анализаторите. В индустриална перспектива, разходите за ИТ на "банковата“ и "застрахователната“ индустрии ще достигнат предпандемичните нива още през 2021 година, докато "търговия на дребно“ и "транспорт“ няма да постигнат същото възстановяване чак до 2023 година.

През първото тримесечие на тази година приходите на "Сирма Груп холдинг“ АД нарастнаха с 292 хил. лв. или с 52.99% спрямо същия период на миналата година. Разходите на компанията също са повече, но само с 21 хил. лв. или с 3.09 процента.

Това е причината да се обърне посоката на финансовия резултат. "Сирма Груп“ показва нетна печалба от 73 хил. лв. при загуба от 197 хил. лв. в края на март миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във