Банкеръ Daily

Пари и пазари

Седмицата започна с нов състав на SOFIX, но индексът продължи да пада

От днес SOFIX е в нова одежда. След редовното ребрандиране (обновавяне) от базата за изчисляване на индекса на сините чипове излязоха "Алкомет", "Индустриален капитал холдинг" и "Холдинг Варна". На техните места влязоха "Сирма груп холдинг" (една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа), и два от най-големите бивши приватизационни фондове "Доверие Обединен холдинг" и "Индустриален холдинг България". Последната компания се завръща в базата на SOFIX след шестмесечно отсъствие, а другите две правят своя дебют сред "сините чипове".

Така от днес 12 стари и 3 нови компании попълниха базата на изчислението на най-стария борсов индикатор у нас - SOFIX, като в състава му отново са 15 компании. В него остават: "Софарма", "Неохим", Централна кооперативна банка, "Еврохолд България", "Фонд за недвижими имоти България", Първа инвестиционна банка, "Монбат", "М+С Хидравлик", "Стара планина холд", "Адванс Терафонд" АДСИЦ, "Албена" и "Химимпорт".

И в новия си състав днес SOFIX не успя да спре пропадането в последните девет борсови сесии, а в края на 18 септември (понеделник) след спад от 1.69% стигна до 669.320 пункта. Такъв дневен срив за индекса на сините чипове не бе наблюдаван на БФБ от около 11 месеца.

И трите нови компании не успяха да подкрепят индекса. В първия си ден в новото амплоа акциите на "Доверие Обединен холдинг" АД загубиха 5.34% от стойността си и затвориха търговията при 2.359 лв. за един брой. Книжата на "Индустриален холдинг България" АД са с 2.59% по-евтини, а последната оферта за тях за понеделник бе 1.051 лв. за дял. Котировките при "Сирма груп холдинг" отслабнаха с 2.57% и затвориха първия ден на седмицата при 1.10 лв. за един брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във