Банкеръ Daily

Пари и пазари

Седмицата бе силна за рисковите активи

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Коронавирусът и ефектите от него продължават да са основна тема за международните пазари на държавен дълг. След като настроенията в края на юни бяха по-скоро минорни, докато страхът от втора вълна на пандемията се засилваше, през първата седмица на юли станахме свидетели на оптимизъм  както в очакванията, така и в икономическите данни.

В САЩ данните за безработицата изненадаха със значително по-бързото възстановяване на пазара на труда от очакваното, като нормата на безработицата за юни се понижи. Въпреки това анализаторите и пазарните участници не забравят, че развитието на пандемията в Страната на неограничените възможности продължава да е най-сериозно в глобален мащаб. Въпреки това седмицата бе силна за рисковите активи, докато трежъритата отбелязаха известно отстъпление. Доходността по десетгодишната емисия се повиши с 4 базисни точки до 0.682 процента.

На източната страна на Атлантическия океан също наблюдавахме ръстове на доходността по основните емисии - при книжата на страните от ядрото на еврозоната. Позитивната изненада там дойде от индекса, измерващ очакванията на мениджърите в производството и услугите, който се повиши неочаквано. В същото време коронавирусът изглежда под по-добър контрол, отколкото в САЩ. На този фон най-голяма волатилност наблюдавахме при немските бундове, чиято доходност при десетгодишна емисия се повиши с цели 6.9 базисни точки до минус 0.413% през седмицата. Десетгодишните френски ДЦК видяха ръст на доходността от 3 базисни точки до минес 0.097 процента.

Книжата на периферните страни от валутния съюз намериха подкрепа в така формиралата се конюнктура, като десетгодишните италиански дългове бяха сред най-търсените от инвеститорите. На седмична база доходността по тях отбеляза спад от 5.5 базисни точки до 1.236 процента. Доходността по испанската емисия в този матуритет приключи седмицата без промяна на нива от 0.463 процента.

Британските джилтове последваха общия тренд и без наличието на особени новини от Острова през изминалата седмица, доходността по десетгодишната емисия се повиши с 3.1 базисни точки до 0.202 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във