Банкеръ Daily

Пари и пазари

Седем страни контролират търговията на България извън ЕС

Седем държави извън Европейския съюз контролират над половината от търговията на България с трети страни през първите четири месеца на тази година, показват числата от Националния статистически институт.  

През периода януари - април износът на стоки от България за тази група страни намалява с 4.2% в сравнение със същия период на 2019-а и е на стойност 6.30 млрд. лева. Това означава, че държат 44.26% от световния експорт на страната ни. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Сърбия, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 52.8% от износа за трети страни. Само през април (първият месец, в който се вихри коронавирусът) износът на стоки от България за тези страни е спаднал с 18.4% на годишна база и е в размер на 1.33 млрд. лева.

Ако погледнем числата за вноса на стоки от тези държави, то и той намалява, но с по-висок процент - 7.4%, в сравнение със същия период на миналата година и е на стойност 7.54  млрд. лева (по цени CIF). А това означава 48.41% от световния импорт на България. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

Данните само за април са още по-стряскащи - спадът е с 27.7% спрямо същия месец на миналата година, и е в размер на 1.49 млрд. лeвa.

В крайна сметка външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България със страните извън Европейския съюз и през първите четири месеца на тази година продължава да е отрицателно и е в размер на 154.4 млн. лева.

Съседна

Турция

е най-големият ни търговски партньор сред страните извън Европейския съюз. Географската близост, традиционните икономически връзки и присъствието на много турски фирми у нас, които използват предимствата на България като член на Европейския съюз са в основата на това. Двустранният стокообмен през четирите месеца на тази година е в размер на 2.5. млрд. лева. Спадът има и в износа и при вноса у нас, но търговско салдо в търговията остава отрицателно за България.

Двустранната търговия расте като обем, но фирмите от двете страни трябва да работят в посока производство и търговия на стоки с по-голяма добавена стойност. В Турция работят 334 български компании, а турските – в България са над 3000.

При стокообмена с втората най-голяма световна икономика -

Китай

също има намаление и във вноса и в износа. Стоки за 526.9 млн. лева са заминали за Поднебесната империя, а у нас китайски фирми са внесли продукция за 903 млн. лева.

От години Китай е един от важните търговски партньори на България. През 2011 г. стокообменът между двете страни прескочи един милиард долара, а през 2017-а - и два милиарда и продължава да расте. Но търговското салдо е отрицателно за нашата страна. Китай  е вторият по големина експортен партньор на България сред страните извън Европейския съюз и трети при вноса. Търсят се възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които страната ни е известна в Азия.

Отрицателното търговско салдо с

Русия

е 1.16 млрд. лева въпреки че вносът е спаднал с над една трета до 1.44 млрд. лева. Намаление обаче има и при износа, който е едва 283.7 млн. лева. Стокообменът с Русия е за 1.73 млрд. лева.

Отрицателно е търговското ни салдо и със

Сърбия

минус 88.9 млн. лева. Причината е в повишеният се внос, който е на стойност 388.9 млн. лева, докато износът за тази страна е намалял с около една четвърт. Едва ли и тази годинаще можем да обърнем тази негативна тенденция.

Любопитен факт е този, че България изнася повече стоки за

САЩ,

отколкото внася у нас. Фирмите от двете страни са си обменили продукция за 550.4 млн. лева, а положителното търговско салдо е 130.2 млн. лева.

И със Северна Македония българските фирми имат положителен баланс. Но, за всички ни е ясно, че все още не се използват благоприятните географски и икономически условия, за да има по-голям стокообмен, който през първите четири месеца е на стойност 420.3 млн. лева. И е следствие от спад и при експорта, и при импорта.

В търговията с Обединеното кралство също износът има превес над вноса. Стокообменът е в размер на 655.1 млн. лева. А той е следствие от свития експорт и импорт. Все пак търговското си салдо е на плюс със 183.3 млн. лева. Търговията с тази страна ще е под силното влияние на епидемията от коронавируса, но и от ефектите от Брексит.

Великобритания обяви, че след края на преходния период за Брексит ще въведе поетапно граничен контрол върху стоките, идващи от Европейския съюз, в опит да смекчи удара за компаниите, вече пострадали от коронавирусната пандемия, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Правителството на Борис Джонсън първоначално планираше от 2021 година да наложи пълен контрол върху вноса от Европейския съюз. Но от Даунинг стрийт съобщиха, че промените ще се  въвеждат на няколко етапа до 1 юли догодина. По този начин на фирмите ще бъде осигурено повече време за подготовка с документацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във