Банкеръ Daily

Пари и пазари

Седем европейски държави формират регионален индекс на акциите си

Седем държави от инициативата „Три морета“ се обединиха за пускането на нов регионален индекс на акциите на техните местни фондови борси по време на 29-ия икономически форум в Криница в Полша.

Седем държави от инициативата "Три морета" се обединиха за пускането на нов регионален индекс на акциите на техните местни фондови борси. Съобщението беше оповестено по време на 29-ия икономически форум в Криница в Полша, а участващите страни са Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Според Budapest Business Journal новият индекс ще носи името CEEplus и ще включва повече от 100 регионални акции като основно условие за включване е наличието на дневен оборот от поне 90 000 евро. Изказвайки се на форума в Криница, председателят на борда на Варшавската фондова борса Марек Диет заяви, че ежедневната актуализирана стойност на индекса ще бъде показана в седемте местни валути, както и в евро и щатски долари. Изпълнителният директор на Будапещаската фондова борса Ричард Вег добави, че новият индекс ще задълбочи сътрудничеството между борсите в региона и ще улесни достъпа до пазарите в Централна и Източна Европа за международни и вътрешни институционални инвеститори, както и за инвеститори на дребно. "Регионът на трите морета може да стане икономическото сърце на Европа. Докато Европейският съюз претърпява криза на икономическо забавяне, Централна Европа има потенциал, който не е напълно използван", заяви полският премиер Матеуш Моравецки.

Инициативата "Три морета" е политически проект на 12 държави от Централна и Източна Европа - България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Проектът се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус развитие на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във