Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сделките carry trades се възраждат

На редовното си съвещание на 19 и 20 март паричните стратези на Федералния резерв оставиха без промяна щатските лихви - в диапазона от 2.25 до 2.5%, и сведоха до нула шанса за увеличението им през 2019-а. Те потвърдиха решението си от януари да държат под око лихвите - доказателство за опасенията им, че икономическият растеж се забавя, по-ниските цени на енергията ограничават ръста на инфлацията, а задграничните рискове заоблачават стопанската перспектива. Централните банкери обявиха още, че ще започнат да забавят свиването на банковия баланс през май, като първоначално ще сведат месечните дългови редукции от сегашните 30 млрд. на 15 млрд. щ. долара и ще ги прекратят изцяло през септември. 

На пресконференцията, която даде  след края на съвещанието на 20 март, председателят на Федералния резерв  Джеръм Пауъл  обясни на журналистите, че не е нужно да се прибързва и ще е необходимо известно време преди процесите  на пазара на труда и  инфлацията да наложат категорична промяна на политиката на  институцията. 

Новите предвиждания на щатските парични стратези са, че ще се наложи  едно лихвено повишение през 2020-а (до 2.6%) и никаква промяна през 2021-ва. Инфлацията ще бъде 1.8% през 2019-а, ръстът на цените (както на общия, така и на базовия индекс) - 2% през следващите две години. Безработицата се очаква да достигне 3.7% до края на 2019-а, а в дългосрочен аспект да се повиши до 4.3 процента. 

Реакцията на пазарите на тази предпазлива политика на щатската централна банка беше повече от очаквана - щатският долар изгуби почти един цент към еврото (до 1.1430 щ. долара), а десетгодишните американски облигации поскъпнаха, изпращайки доходността до най-ниското равнище за последната повече от година. 

Междувременно валутни експерти твърдят, че затихването на колебанията на цените на активите превръща търговските сделки саrry trades  в една от елитните игри на 2019-а. Да припомним, че при тази стратегия инвеститорите теглят заеми във валути с ниски лихвени проценти и влагат получените средства в държави с висока доходност на активите, каквито са развиващите се стопанства. Разликата (саrry) отива в джоба на инвеститорите.

По правило, за да е успешна търговската тактика, е необходима обилна ликвидност, благоприятна перспектива за световната икономика и - особено важно, близък до нулата размах на валутните колебания. Като цяло всички тези изисквания в момента са налице.

Колебанията започнаха да се успокояват от началото на годината заради решението на централните банки да се откажат временно от повишение на лихвите. Поради което, според анализатори на "Сосиете Женерал", тазгодишните пазари са "откровена скука" - перфектната рецепта за успех на саrry trades. В резултат този вид сделки са донесли 5.5% доход от началото на 2019-а, измерен чрез индекса на "Ейч Ес Би Си" - Global FX Carry Index. Това е щастлив обрат след загубените 1.4% през 2018-а, когато лихвените увеличения на Щатите предизвикаха отлив на инвестиции от развиващите се пазари - любимата дестинация за печалби на търговците.

Шефът на валутната търговия на "Амунди асет мениджмънт" - Андреас Кьониг, определя сегашните условия като "учебник" за  саrry trades. Той залага на турската лира и на бразилския реал, защото и двете валути предлагат двуцифрена доходност. Инвеститорите в десетгодишни руски облигации пък могат да получат 8.5%, а в мексикански книжа - осем процента. Тази възвръщаемост се подслажда допълнително от поскъпването на валутите. Например рублата е добавила 6% към пазарната си оценка към щатския долар и към еврото от началото на 2019-а.

От другата страна - японската йена, швейцарският франк и еврото, са предпочитаният избор за "финансиращи" валути, защото пренебрежимо ниските им лихвени проценти ги правят атрактивни за продажба. Доходността на базовите швейцарски правителствени книжа е  0.35%, а на германските - едва 0.07 процента.

Разбира се, добрите времена не могат да продължат вечно. Защото саrry trades са печеливши, докато лихвените проценти са ниски, а икономическите показатели - силни. Освен това историята показва, че въпросните сделки носят риск. Ако щатският растеж се забави, ако международните конфликти ескалират или възходящият тренд на търговия спре, ще последва скок на колебанията и поскъпване на "спасителните" валути като йена, евро и швейцарски франк. Всъщност  дори при благоприятна среда някои високодоходни операции може да не проработят. Например  индексът на валутите на развиващите се пазари MSCI се е повишил с 1.6% от началото на 2019-а след 3.8% спад през 2018-а, но тези печалби маскират загубите на индивидуалните участници в индекса.


У нас


междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 3234 млн. евро (6325 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.85% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във