Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Сделки за 100 млн. долара чрез айфон

Освен че успява да си наеме такси и да си определи среща, модерният валутен дилър вече ще може да изтъргува и по 100 млн. щ. долара чрез мобилния си телефон. Най-големият финансов пазар в света - със среден дневен оборот от 5.1 трлн. щ. долара, нахлува в ерата на айфоните, докато инвеститорите търсят усилено нови начини да работят  дори когато не са в залите за търговия. 

Проучване на "Джей Пи Моргън Чейз" сред повече от 400 институционални валутни дилъри и търговци на лихвени контракти и на суровини констатира, че 61% от анкетираните възнамеряват да използват търговски приложения на мобилните си устройства през тази година (срещу 31% през миналата). Половината от тях - мнозинството са валутни дилъри, обаче, се оплакват, че основната пречка пред "мобилната" търговия е политиката на работодателите им, която забранява сделките чрез  айфони.

В интерес на истината, финансовите компании започват да се отнасят все по-дружелюбно към служителите, ползващи мобилни приложения благодарение на усъвършенстването на защитите срещу измами, включително и чрез лицево разпознаване и чрез четци на пръстови отпечатъци. Най-голямата  търговска сделка, осъществена чрез мобилно приложение за валутна търговия на "Джей Пи Моргън", надхвърля 400 млн. щ. долара. А валутни операции за 100 млн. долара чрез айфони вече се приемат за нормална практика. Най-големите им потребители са хеджинговите фондове и други финансови институции.

Един от най-важните мотиви за топлия прием на мобилните приложения във валутната търговия е ръстът на сделките онлайн, които снижават разходите и гарантират по-добро проследяване и осчетоводяване на транзакциите. Дилърите вече осъществяват около 74% от средния си търговски оборот по електронен път срещу 68% през 2017-а.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във