Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сделки с възвръщаемост под 8% в България са почти невъзможни

"Пазарът на недвижимости не е добър предвестник на това, какво ще се случи. Дори и да се случи нещо, минава време, преди то да се отрази на този пазар. Това е, защото недвижимостите са неликвидни активи, които по-трудно се продават". Това заяви директорът на отдел "Оценки и инвестиции" в Colliers International Георги Киров пред Bloomberg, подчертавайки че недвижимостите са добро убежище в момент на турбуленции.

Офисният пазар в Хонгконг е стабилен, има малък ръст при жилищните площи. Единственото, което е засегнато са търговските площи, но това е заради онлайн търговията, отбеляза експертът. "Хонгконг има своите конкуренти и най-естественият е Сингапур. Уравнението при борбата за капитали е по-сложно и влияят много фактори, като например търговската война между САЩ и Китай. Тези центрове са и хъбове на чисто азиатски капитал, който се разпределя на други места", посочи Киров. По думите му приблизително 20% от всички обеми инвестиции в Централна и Източна Европа са от азиатски източници – главно Сингапур, Южна Корея и Филипините като от общия обем от 13.8 млрд. евро в района на Централна и Източна Европа над три милиарда са точно от тези източници.

"България на фона на другите страни е по-различна с това, че банковото финансиране е доста по-краткосрочно. Банките отпускат кредити до 10-12 години, докато в Румъния например е 25 години, а в Чехия и Полша – 30 години", отбеляза Киров и уточни, че сделки с възвръщаемост под 8% в България са почти невъзможни. "Ликвидност не значи само обем на инвестиции, но и брой на играчите. Тук броят е нисък и това притеснява инвеститорите, които искат да знаят, че купувайки един актив, има на кого да го продадат след 5-10 години", допълни експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във