Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Сделки с банкови акции на бързи обороти

Оптимистичните очаквания надделяха в настроенията на инвеститорите през февруари и подтикваха активността им. Котировките на публичните компании се раздвижиха и това им донесе прилично високи за сезона цени. А позитивните настроения продължиха да тласкат, макар и колебливо, борсовите индекси нагоре. Основният измерител - SOFIX, добави повече от три процента към стойността си - до 612.04 пункта.

Банковите акции също запазиха темпото си от началото на годината. Цените на акциите на най-ликвидните дружества - Централна кооперативна банка и Първа инвестиционна банка, пък и добавяха стойност, но при относително ниски обеми за тези позиции. Статистиката незабавно отчете и повече изтъргувани акции на публичните кредитни институции. В търговските дни през февруари собственика си смениха 890 836 броя, което е около една трета повече от разменените през януари.

Продавачите бързаха да се възползват от ръста на цените и събираха печалбите от доброто си вложение, а купувачите търсеха книжа, на които биха могли да се доверят в следващите месеци.

По-високите цени, които борсовите играчи плащаха за банковите акции през февруари, естествено, тласнаха нагоре и пазарната капитализация на кредитните институции, търгувани на "БФБ-София".

Книжата на

Първа инвестиционна банка

запазиха доброто си темпо от последните месеци и продължиха да трупат стойност през всички борсови дни на февруари. Така кредитната институция зае място сред най-ликвидните позиции на "БФБ-София".

Цената от 3.601 лв. за един брой, която бе постигната във втория ден за търговия, макар и да остана най-ниската за месеца, надхвърли дъното от януари - 3.544 лева. Но случилото се остана факт без значение - инвеститорите не му обърнаха внимание и го приеха по-скоро като знак, че по тази позиция може да се постигне и повече. Тези настроения не останаха незабелязани от пазарните играчи и бързо разшириха кръга им. Това раздвижи търговията с книжата на Първата инвестиционна банка (ПИБ), а котировките им подскочиха осезаемо и оформиха ново равновесно равнище. Притежателите на такива книжа се възползваха от оживлението на "БФБ-София" и показаха готовност да плащат и повече за всяка от тези акции. Инвеститорите все по-ясно показват и мечтите си за цени над 4 лв. за такава акция. Засега усилията им помогнаха да бъде "превзета" кота 3.917 лв. за един брой. Платената сума е със седем стотинки над най-високата котировка през януари.

Положителен знак за борсовите играчи е и това, че и двете гранични стойности са над платените през първия месец на тази година.

Стойността от 3.900 лв., постигната в сделките в последната борсова сесия за февруари, е с 18 стотинки над тази от края на януари. Оценката на банката също отчете това увеличение и така пазарната капитализация на ПИБ за втори месец поред е над границата от 400 млн. лева. Оценката на банката вече е в размер на 429 млн. лв., а беше 409.53 млн. лв. през януари.

Доброто си представяне книжата на

Централна кооперативна банка

започнаха още от началото на годината, макар и при позабавено темпо. Цените им останаха под тези от януари, като се разменяха в рамките между 1.43 лв. и 1.59 лв. за дял, но при добра за тази позиция ликвидност.

През всички борсови сесии в първата половина на февруари имаше сигнали, че акционерите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) могат да изпитат негативни емоции. Така се стигна до 17 февруари, когато губейки стойност, книжата й "стъпиха накриво" и удариха месечното дъно от 1.463 лв. за дял при котировка 1.535 лв. през януари.  

Котировките обаче търсеха възможности да се изкатерят още нагоре. При това се разменяха и значителни за тези книжа обеми, а някои от инвеститорите прибираха печалбите си от скока в цените от началото на годината.

Инвеститорите запазиха доверието си към книжата на Централната кооперативна банка до края на януари. Вълната повличаше все повече играчи, а те не жалеха пари, добавяха стойност към цената на акциите на кредитната институция и така я доведоха до 1.598 лв. за един брой на 28 февруари - най-високата за месеца, но с пет стотинки под върховата им стойност през януари.

Цените са под плащаните през януари. Но пораженията върху пазарната капитализация на банката от групата "Химимпорт" не бяха така значими. Тъй като книжата й добавиха осем стотинки към стойността си в последната борсова сесия, ЦКБ, естествено, повиши и оценката си. В края на февруари тя вече е 180.821 млн. лв., а бе 171.655 млн. лв. през януари. На фона на тази тенденция акционерите на банката поглеждат и към впечатляващата оценка от 200 милиона.

Борсовата активност при търговията с акциите на ЦКБ нареди книжата й сред най-ликвидните позиции на "БФБ-София". Собственика си смениха 465 048 броя, а са били 410 649 през първия месец.

През февруари цените на книжата на

Българо-американска кредитна банка

се държаха стабилно и без да показват резки отклонения, следваха посоката нагоре. Отчетените четиринадесет борсови дни без нито една сключена сделка обаче показват ясно и колко скептични са притежателите на такива книжа. Продавачите търсеха всяка възможност да напуснат позицията, макар и не на всяка цена. В шестте дни, в които продавачи и купувачи се срещаха, търговията все пак ставаше в рамките между 5.05 и 5.277 лв. за една акция. Но цените отидоха над тези от януари.

Февруари започна немного обещаващо - в първата борсова седмица акциите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) се отчетоха с 5.05 лв. за дял. Тази цена остана най-ниската през всичките 24 търговски дни, но все пак е с 20 стотинки над дъното за януари.

Инвеститорите продължиха да внимават с тези книжа, макар че през целия месец плащаха по над пет лева за всяка изтъргувана акция. Прехвърляха се обаче малки пакети. Все пак книжата на БАКБ запазиха положителния си заряд от януари и продължиха опитите си за пробив нагоре. Въпреки че имаше и няколко търговски дни без оферти, на 23 февруари котировките достигнаха до 5.277 лв. за един брой. Това остана най-високата им цена през всичките двадесет и четири борсови сесии на февруари. Заедно с това книжата добавиха още десет стотинки над върха от първия месец на тази година. За повече времето не стигна. Но пък двете гранични стойности на тези акции се издигнаха под отчетените през януари.

Това движение нагоре на свой ред повиши още оценката на Българо-американска кредитна банка. Тя добави 3.73% към стойността си и според борсовите играчи в края на втория месец банката струва 130.296 млн. лева.

По неликвидната позиция БАКБ бяха прехвърлени едва 3917 акции срещу 15 934 броя през януари.

На 13 февруари преди четири години на борсовия небосклон изгря и

ТЕКСИМБАНК АД

и това бе началото на търговията с акциите на поредната банка с български капитал.

Оттогава насам ентусиазмът около кредитната институция стихна и цените на акциите й паднаха двойно. След яркия месец декември миналата година всичко около тази банка утихна. Сега, през февруари, офертите на продавачи и купувачи се срещнаха едва в една от борсовите сесии. Бяха прехвърлени 100 акции, а цената беше 2.25 лв. за един брой. Такава беше тя и в последния ден на януари, което запази на същото ниво и пазарната капитализация на ТЕКСИМБАНК - 69.988 млн. лева.

На пазара общо депозитите продължават да растат за сметка на други алтернативи за инвестиции. Спестяванията на домакинствата се увеличават, макар и с по-бавни темпове, в сравнение с края на миналата година. През януари сумата на влоговете е нараснала с 26 млн. лв. - общата им сума вече е 45.4 млрд. лева. При фирмите се наблюдава същият процес.

Търговията на "БФБ-София" остава на по-заден план в плановете на инвеститорите за увеличаване на парите им. Макар че в последните месеци сделките с акции на публичните банки дават възможности за прилични приходи, това все още не привлича повече играчи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във