Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СДЕЛКИ БР. 46

Министерството на икономиката избра Приват турс 2000 ООД за предпочитан кандидат-купувач на 70% от капитала на Банско ЕООД. Държавното дружество все още държи хотелския комплекс Пирин в центъра на Банско и складова база в местността Точилото.

Министерството на икономиката избра консорциум Загора-Хранмашкомплект, който обединява РМД и Загора-фрукт 97 ООД за купувач на старозагорското предприятие Хранинвест-Хранмашкомплект. Договорена е цена от 3.15 млн. щ. долара. Купувачите поемат задължения за 74.488 млн. лева. Освен това те ще инвестират в завода 3.65 млн. лв. през следващите три години. РМД-то ще плати 630 хил. щ. долара за срок от 10 години. Останалите пари ще бъдат издължени от Загора-фрукт 97, като половината ще се платят чрез компенсаторни записи.

Министерството на икономиката продаде 75% от капитала на ботевградския производител на тапети Пластхим АД. Купувачът на пакета - местната фирма Пластхим 99 плати 5 555 555.55 щ. долара още в деня на подписване на договора. През следващите три години новият собственик ще инвестира сумата от 555 555.55 щ. долара. Вторият кандидат, който участваше в надпреварата - пазарджишката компания Владимед ООД предложи с около 1 млн. щ. долара по-ниска цена.

В четвъртък беше подписа и договора за продажбата на ВЕЦ-овете Пирин и Спанчево от каскадата Пиринска Бистрица. Мекамиди-София ООД плати 7.5 млн. щ. долара в деня на подписване на договора. Останалата половина от общата сума по продажбата ще бъде издължена с компенсаторни инструменти в срок до 16 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във