Банкеръ Daily

Пари и пазари

Schroders: През 2021 г. възстановяването ще обхване и активи отвъд глобалните акции

Международните акции ще продължат да се представят добре през 2021 г., но технологичният сектор ще трябва да сподели инвеститорското вниманието с други изоставащи досега области. Междувременно редица мега-тенденции ще продължат да набират скорост. Това прогнозират анализаторите на британския асет мениджмънт гигант Schroders, който си партнира у нас с "Карол капитал мениджмънт".

„Глобалните акции вече не са евтини, но все пак се търгуват на приемливи нива. Имайки предвид мащаба на пандемията от Covid-19, те се представиха изненадващо силно през 2020 г. и смятаме, че ще продължат да се справят добре и догодина. Очакваме обаче, възстановяването на пазара да се разшири, обхващайки по-широк кръг от сектори в сравнение с последните 12 месеца.“ Това е акцентът в глобалната прогноза на Schroders за 2021 година.

Технологичните акции

Пазарното рали през 2020 г. бе водено от тесен набор от технологични акции, по-специално Amazon, Apple, Microsoft, Facebook и Alphabet (известни като FAMAGs).

Covid-19 очевидно ускори навлизането на нови технологии като електронна търговия и работа от разстояние. Тези промени в корпоративното и потребителското поведение вероятно ще продължат и след пандемията. Корпорациите вече промениха своите работни практики чрез преход към облачни услуги или бързо въвеждане на автоматизация и вероятно ще ускорят тези планове, когато ползите станат явни. Електронната търговия се доказа по време на пандемията в много области, а това осигурява потенциал за продължаване на растежа, смятат експертите. Най-голямата заплаха за сектора е по линия на регулациите.

Глобалните акции

Глобалните акции като цяло са разумно оценени и съответстват на техните дългосрочни средни стойности. Глобалната дивидентна доходност също остава съществено над възвръщаемостта на облигациите, подкрепяйки тезата за атрактивността на акциите на сравнителна база. Като клас активи, ние вярваме, че те ще продължат да се справят добре през 2021 г., тъй като възстановяването набира скорост. Струва си да се отбележи обаче, че след период на огромно превъзходство на САЩ спрямо останалия свят, може да настъпи промяна.

Печалбите в Европа и Япония се очаква да се възстановят най-много през 2021 г. и вероятно и през 2022 година. Китайската икономика вече се възстановява, повлиявайки позитивно на цяла Азия. САЩ остава пазарът с най-голямата дълбочина и ликвидност в света, но докато капиталовите потоци бяха насочени основно натам по време на несигурността, с икономическото възстановяване е възможно посоката да се промени.

Развиващите се пазари се очаква да бъдат сред основните бенефициенти от нормализацията след пандемията по няколко основни причини. От една страна, при нарастване на общия рисков апетит и отслабването на американския долар, те традиционно се представят добре. От друга страна, в тях доминират много от силно ударените по време на кризата сектори като индустриално производство, добивна промишленост и суровини, които в момента се търгуват на ниски оценъчни нива и имат голям потенциал за наваксване. Всъщност, ротацията към този тип компании вече започна и в последния месец те се радват на сериозни ръстове. В рамките на глобалните развиващи се пазари си струва особено внимание да се обърне и на региона на Развиваща се Европа, която наред с гореизложените фактори, ще получи допълнителен тласък от пан-европейските средства за възстановяване, и тенденциите на „ниършоринг“ - скъсяване на производствените вериги от страна на Запада и преместване на мощности от Азия в Източна Европа.

Предстои да видим как ще се отрази на пазарите и встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, обръщат внимание от Schroders. Под управлението на Джо Байдън очакваме преминаване към либерални ценности: по-голямо равенство, по-високи минимални заплати, подобрена социална подкрепа (особено здравното осигуряване) и внимание върху околната среда. Редица от тези политически инициативи биха могли, ако бъдат приложени, да повлияят съществено на перспективите на американската икономика. Например, по-строгият контрол на цените на лекарства може значително да повлияе на сектора на здравеопазването в САЩ, докато въвеждането на задължителна минимална заплата от 15 долара на час би повлияло на целия сектор на услугите. Разследването на Министерството на правосъдието срещу Google показва, че контролът върху големите интернет платформи се засилва. Идването на власт на Демократите вероятно ще ускори и този процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във