Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Сбербанк" инвестира в създаването на руски анимационен технопарк

"Сбербанк" и руското федерално държавно предприятие "Творческо-производствено обединение "Киностудия Союзмультфильм" се обърнаха към руското правителство с предложение да разреши инвестицията на банката във филиала на студиото. "Сбербанк" предвижда да придобие до 80% от предвидената за приватизация държавна кинокомпания, която е най-големият руски производител на анимационни филми още от времената на СССР. Очаква се придобиването да стане с увеличение на капитала на компанията, който в момента е в размер на 10 хиляди рубли. Тези средства ще бъдат насочени към развитието на студиото.

Правата върху продуктите от интелектуалната дейност на Федералното държавно предприятие трябва да останат собственост на държавата, т.е. предвижда се правата върху популярни анимационни герои от миналото, като Крокодила Гена, Чебурашка, Ну погоди и др., да се запазят за руската държава, която да има и блокираща квота. Руската анимация има голям потенциал, подчерта представител на "Сбербанк". Според него партньорството със "Союзмультфильм" и съвместната работа за създаване на анимационен клъстер ще позволи изграждането на най-голямата креативна платформа за производство на медийно съдържание от световна класа.

"Киностудия Союзмультфильм" отдавна е в тежко финансово състояние. За изминалата 2018 г. загубите възлизат на стойност приблизително 170 млн. рубли при общи приходи от 193.8 млн. рубли, от които 70% са лицензионни възнаграждения от използването на популярните анимационни образи от миналото, докато от настоящите си проекти компанията постига под 10% от приходите си, отбелязва Bloomberg.

Съвмевстно с банката студиото ще разработи стратегия за развитие на анимационната индустрия и ще създаде анимационен технопарк на базата на киностудията. Това не е първата инвестиция в медийния и развлекателния бизнес за най-голямата руска държавна банка. През април тази година "Сбербанк" закупи 46.5% от един от лидерите в руската медийна и развлекателна индустрия - Rambler Group.

Facebook logo
Бъдете с нас и във