Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сава Муткуров е първият български офицер с генералско звание

На днешния ден можем да си спомним за Сава Муткуров, първия български генерал.

Сава Атанасов Муткуров е български и руски офицер - генерал-майор от пехотата, политик - регент на Княжество България (1886-1887 г.), военен министър (1887-1891 г.) в правителството на Стефан Стамболов. Той е първият български офицер, получил орден "За храброст" I ст., и първият български офицер с генералско звание.

Роден е на 4/16 декември 1852 г. в Търново. Известно време учи във Военномедицинското училище в Цариград.

През 1872 г. Муткуров завършва Юнкерското пехотно училище в Одеса. През следващите години служи в Руската армия. Участва, заедно с други български доброволци, в Сръбско-турската война (1876 г.). По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) е командир на рота в 54-ти мински пехотен полк.

След Освобождението на България Муткуров е на служба в милицията на Източна Румелия - първоначално в 1-ва пловдивска дружина, а след това – в Главния щаб.

Участва активно в осъществяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година. В периода от 6 до 8 септември 1885 г. е член на временното правителство, образувано след Съединението в Пловдив. Заедно с Димитър Ризов се явяват при княз Александър I Батенберг в Шумен със задачата да го уведомят за подготвеното дело и да получат съгласието му.

По време на Сръбско-българската война командва десния фланг и центъра при настъплението към Пирот (14-15 ноември). Началник е на войските, които се сражават на Царибродската позиция на 13 ноември. След войната е началник на Пловдивския гарнизон и командир на 5-та пеша бригада.

След преврата през 1886 г., целящ детронирането на княз Александър I Батенберг, Сава Муткуров заедно със Стефан Стамболов е сред основните организатори на контрапреврата. Стамболов го назначава за главнокомандващ на лоялните към княза военни части. Войници от Пловдивския гарнизон са прехвърлени в София и арестуват някои от заговорниците, а останалите бягат в чужбина.

След абдикацията на княз Александър Батенберг на 7 септември 1886 г. Сава муткуров е избран за регент в Регентския съвет на Княжество България заедно със Стефан Стамболов и Петко Каравелов. Остава на поста до 14 август 1887 г., когато регентството е разпуснато поради избора на новия български княз Фердинанд I.

На 1 септември Муткуров е назначен за военен министър в новообразувания кабинет на Стефан Стамболов. На 4 февруари 1891 г. е освободен от поста и е повишен в генерал-майор.

Ген. Сава Муткуров умира в Неапол на 15 март 1891 година. Погребан е в църквата "Свети Спас" в София.

"Свети Спас" или "Възнесение Господне" е православен български средновековен храм, чиито останки днес са в центъра на София, до пл. "Св. Неделя" в сутерена на "Булбанк". През Възраждането и след Освобождението е разширен и заедно със "Света Неделя" са били най-големите църкви в града. На 30 март 1944 година храмът е бомбардиран и полуразрушен при англо-американска бомбардировка над София. В оцелялата старинна половина продължава да се извършва богослужение до началото на строежа на бившата Външнотърговска банка (днес Булбанк) в началото на 80-те години на миналия век, когато е унищожена и оцелялата част.

Bграденият средновековен храм е съхранен в сутерена на банката. Проектантът арх. Роменски му осигурява експониране и самостоятелен вход откъм улицата (днес бул. "Тодор Александров"), но днес достъпът до храма - паметник на културата и историята, е затворен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във