Банкеръ Daily

Пари и пазари

Саудитската компания "Арамко" излиза на борсата

Саудитският пазарен регулатор - Служба по капиталовите пазари, обяви днес, че е одобрила искането за излизане на борсата на саудитския петролния гигант Арамко, предадоха световните агенции.

Това поставя началото на процедурата по първично публично предлагане  на Арамко.  Очаква се от 17 ноември да започне процедурата по ценообразуване, като окончателната цена за акциите ще бъде обявена на 4 декември. На 11 декември книжата ще започнат да се търгуват на саудитската борса Tadawul. 

Пускането на акции на Арамко на борсата е основна част от стратегията на Саудитска Арабия "Визия 2030", която има за цел да намали зависимостта на кралството от петрола и да диверсифицира икономиката. Планът цели да бъдат събрани 100 млрд. долара от продажбата на дял от 5 процента от компанията. За да се постигне целта обаче, компанията трябва да получи пазарна оценка от 2 трлн. долара, което би я направило най-скъпата компания в света.

Новият мегаплан на Саудитска Арабия за 400 млрд.долара цели нaмaлявaнe нa зaвиcимocттa нa иĸoнoмиĸaтa oт пeтpoлa в cлeдвaщoтo дeceтилeтиe. Eднa oт нeгoвитe цeли e пpинocът нa чacтния ceĸтop ĸъм бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт дa бъдe yвeличeн oт 40% в мoмeнтa дo 65%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във