Банкеръ Daily

Пари и пазари

Саудитска Арабия заплашва да спре нефтените сделки с долари

Саудитска Арабия заплаши Съединените щати, че ще откаже да продава петрола си в долари, ако Вашингтон приеме закона за борба с картелите NOPEC (без закон за произвеждането и износа на петрол). Това съобщи в петък ''Ройтерс'' .

Ако бъде приета промяната, тя ще засегне антитръстовото законодателство на САЩ, позволявайки производителите от ОПЕК да бъдат съдени за сключването на споразумения. Това ще направи незаконно ограничаването на производството на петрол и газ, както и определянето на цените им. А така ще се премахне държавния имунитет, който американският съд определи, че съществува съгласно сегашното законодателство на страните от ОПЕК. 

Според източници на агенцията саудитските власти обсъждат тази възможност от няколко месеца. Те вече са информирали представители на САЩ. Освен това саудитците обсъдиха този план с други членове на ОПЕК.

Шансовете документът да бъде приет и да влезе в сила не са толкова големи. Фактът обаче, че Рияд обмисля възможността да се откаже от продажбата в американска валута, когато сключва сделки с петрол, показва неудовлетвореността на Саудитска Арабия от перспективата за участие в антитръстови спорове в американските съдилища.

Проектозаконът в сегашния му вид предвижда правомощията на американските съдилища да разглеждат антитръстови искове срещу държави от ОПЕК и други държави, участващи в картелни споразумения на петролния пазар. В същото време всякакви съвместни действия на други правителства, насочени към ограничаване на производството на петрол и определяне на цените за нея, се признават за незаконни. Американският министър на енергетиката Рик Пери по-рано предупреди Конгреса, че приемането на законопроекта може да стимулира рязко покачване на цените на петрола.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във