Банкеръ Daily

Пари и пазари

Саудитска Арабия утроява ДДС

Саудитска Арабия утроява данъка върху добавената стойност (ДДС) като част от мерките за строги икономии в подкрепа на засегнатата от коронавируса икономика, съобщава Би Би Си.

Правителството в Рияд също така заяви, че ще спре разходите си за издръжка, за да подкрепи държавните финанси.

Богатата на петрол нация отчита драматичен спад на приходите, тъй като въздействието на пандемията потопи глобалните цени на суровината. За първи път кралството въведе ДДС преди две години като част от усилията да намали зависимостта си от световните пазари на суров нефт.

Държавната агенция на Саудитска Арабия заяви, че ДДС ще нарасне от 5% на 15% от 1 юли, а разходите за издръжка на гражданите ще бъдат спрени от 1 юни.

"Тези мерки са болезнени, но необходими за поддържане на финансовата и икономическата стабилност в средносрочен и дългосрочен план ... и за преодоляване на безпрецедентната коронавирусна криза с възможно най-малко щети", каза в изявление финансовият министър на страната Мохамед ал Джадаан.

Ходът идва, след като държавните разходи надвишиха значително приходите и тласнаха кралството в бюджетен дефицит от 9 млрд. долара през първите три месеца на годината. Приходите от петрол през периода спаднаха с почти една четвърт спрямо година по-рано до 34 млрд. долара, като намалиха общите приходи с 22 на сто.

Междувременно централната банка на Саудитска Арабия посочи, че валутните резерви през март намаляват с най-бързите си темпове от поне две десетилетия и са на най-ниското си ниво от 2011 г. насам.

Очаква се мерките за борба с въздействието на коронавируса да забавят темповете и мащаба на икономическите реформи, стартирани от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Миналата година Саудитска Арабия набра рекордни 25,6 млрд. долара при първоначалното публично предлагане на акции от държавния петролен гигант Aramco в Рияд. Продажбата на книжата бе в основата на плановете на Мохамед бин Салман да модернизира икономиката и да я отслаби от зависимостта си от петрола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във