Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Саудитците се изтеглят от щатския пазар

От десетилетия огромните, варосани в бяло резервоари в най-голямата американска нефтена рафинерия в Порт Артур, вТексас - Motiva, съхраняват единствено суров петрол от Саудитска Арабия. От 2017 г.  заводът е еднолична собственост на държавната петролна компания на Саудитска Арабия "Арамко". А откакто през 1988-а купи първия си дял от рафинерията, тя гарантира на кралството от Залива стратегически плацдарм на най-големия пазар на енергия в света.

Внезапно обаче пристигащите в Тексас саудитски кораби с гориво оредяха. Защото от юли "Арамко" ограничи предлагането в опит да източи нефтените резерви в цистерните на Motiva и в други резервоари на територията на Америка - от Ел Сегундо в Калифорния до Лейк Чарлз в Луизиана. Това е част от саудитския план за повишение на котировките на черното злато, дори като пожертва и ценния щатски пазар.

Резултатът е спад на износа на суров петрол  от  Саудитска Арабия за Америка през миналия месец - до най-ниското количество за последните 30 години. САЩ  са внасяли само по 525 хил. барела саудитски нефт дневно през октомври (най-малко от май 1987-а) срещу 1.5 млн. барела на ден преди десетилетие (по изчисления на агенция "Блумбърг") въз основа на митническа информация.

Така, след като от десетилетия се бореше да е вторият най-голям износител на черно злато за американците след Канада, миналия месец Риад слезе на четвърта позиция, изпреварен  от Ирак и Мексико. Сривът на доставките е толкова драматичен, че Motiva е купила през юли почти същото количество суров петрол от Саудитска Арабия (4.01 млн. барела), колкото и от Ирак (3.96 млн. барела), сочат митническите данни. Саудитското гориво през миналия месец е било едва 36% от доставките в  Motiva  - доста под традиционните 70-90% преди това.

Комбинацията от намаляващия износ на суров петрол от арабското кралство за Щатите евтиното черно злато и по-високият внос на американски оръжия за Рияд, обърна и търговския баланс на двете държави. И през 2016-а - за първи път от 1998-а насам, той е станал положителен за американците - едва третият излишък за последните 30 години. Дълбоките редукции на нефтения износ от лятото досега вероятно ще задълбочат  тенденцията. 

С намалението на саудитските петролни доставки щатските запаси от горивото паднаха рязко през лятото и есента - до най-ниското си равнище от януари 2016-а. Нефтените котировки пък тръгнаха нагоре и цената на световната базова марка сорт "Брент" изскочи над 60 щ. долара за барел през ноември.

Тази политика се оказва огромен успех, по оценка на консултанти от петролния сектор. Защото саудитците "са се целили" в информацията, следена "под лупа" от инвеститорите - складовите резерви от суров петрол на Щатите. Единствено те в целия свят публикуват официални седмични данни за нефтените си запаси. 

Твърденията на експертите се доказват от поевтиняването на черното злато в средата на тази седмица след новината, че щатските складови запаси са се увеличили с 6.51 млн. барела през миналата. В късния следобед на 15 ноември фючърсните контракти  за сорт "Брент" с доставка през януари се разменяха за 61.67 щ. долара за барел, след като на 6 ноември атакуваха 65 щ. долара за барел.

Стръмната редукция на нефтените доставки на Рияд за САЩ  е и в отговор на променящия се щатски енергиен пазар, доколкото увеличаващото се производство на шистово гориво в страната намалява потребностите  от вносна суровина. Световната енергийна агенция  прогнозира, че щатският добив на черно злато ще достигне рекордните 10.1 млн. барела на ден до декември 2018-а. А до 2025-а САЩ ще са най-големият производител на суров петрол и на газ в света.

За "Арамко" загубата на пазарен дял в Америка идва в деликатен момент - точно когато компанията се подготвя за първоначална публична продажба на акции, а Рияд очаква пазарът да оцени дружеството на 2 трлн. щ. долара. 

Саудитците обаче не изглеждат разтревожени от свиващия се петролен износ за Щатите. От една страна, заради традиционно добрите и близки отношения с Вашингтон. От друга - заради растящото значение на азиатския пазар за арабското кралство. При това - не само на Китай, но също на Индия, Индонезия, Япония и Южна Корея. Освен че саудитските нефтени продажби за Япония са скочили до най-високото си равнище за последните 28 години, от сезонната си дрямка се е събудил и Пекин - най-големият купувач  на черно злато в света. 

Китайците са попълнили петролните си запаси с 37 млн. барела през първите девет дни на ноември, по данни на фирмата, наблюдаваща суровинните потоци Orbital Insight Inc. През септември и октомври китайските нефтени резерви са паднали с повече от 120 млн. барела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във