Банкеръ Daily

Пари и пазари

Saudi Aramco набра рекордните 25.6 млрд. долара в най-голямото IPO в света

В Рияд държавният петролен гигант Saudi Aramco набра рекордните 25.6 млрд. долара в най-голямото първично публично предлагане в света, съобщи "Би Би Си". Продажбата на акции беше най-голямата до този момент, надминавайки тази на китайската Alibaba, която набра 25 млрд. долара през 2014 г. в Ню Йорк.

Продажбата на акции е в основата на плановете на престолонаследника Мохамед бин Салман, който иска да модернизира саудитската икономика, като отслаби зависимостта й от петрола. Страната спешно се нуждае от десетки милиарди долари за финансиране на мегапроекти и развитие на нови индустрии.

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия определи крайна цена на акциите си от 32 риала (8.53 долара), което оценява компанията на 1.7 трлн. долара. Получените оферти бяха за обща стойност от 119 млрд. долара. Първоначално тя се стремеше да набере 100 милиарда долара на две борси - с първо котиране на Саудитската фондова борса, а след това и на друга чуждестранна борса, като Лондонската фондова борса.

Петролният гигант предложи само 1.5% от акциите си и избра листване на местната борса, разчитайки на средства основно от съседните арабски монархии. При предлагането близо 5 млн. души физически лица са дали заявка за придобиване на акции.

Представители на Саудитска Арабия се срещнаха със свои колеги от Русия и други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена, за да обсъдят производството на петрол. Съюзниците, които заедно изпомпват 40% от световния нефт, се съгласиха да задълбочат намаляването на производството като част от продължаващите усилия за поддържане на глобалните цени.

Saudi Aramco се ангажира с голям годишен дивидент до 2024 г., за да гарантира, че инвеститорите няма да продават акции в близко бъдеще, което води до спад на пазарната оценка. Но анализаторите смятат, че най-голямото предизвикателство за компанията ще бъде, ако в бъдеще реши да излезе на международна фондова борса, за да разшири кръга за инвеститорите.

В средата на 2014 г. цените на петрола се сринаха и тепърва ще се възстановяват напълно, оставяйки зависимите от петрола икономики под натиск. Пазарът се бори с по-бавния глобален растеж и с бумът от ново производство от страни като САЩ. Търсенето на суров петрол намалява, което може да затрудни компанията да расте в дългосрочен план. Климатичната криза и геополитическите рискове също са ключови фактори, които могат да възпрат потенциалните инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във