Банкеръ Daily

Пари и пазари

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света през 2018 година

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света като дори изпреварва гиганта Apple. Това разкриват счетоводни отчети, публикувани от рейтингови агенции преди дебюта на фирмата на международния пазар на облигации.

Националната компания за петрол и природен газ в Саудитска Арабия има нетен доход на стойност 111 млрд. долара през 2018 г., показват данните. За сравнение, Apple има доходи от 59,53 милиарда долара през фискалната 2018 година. Saudi Aramco е придобил повече пари от J.P. Morgan Chase, Alphabet, Facebook и Exxon Mobil. Взети заедно, тези компании са спечелили близо 106 млрд. долара през 2018 г., според данни на FactSet.

Saudi Aramco предостави финансовата си информация в проспект за продажба на облигации на стойност 10 млрд. долара, които компанията планира да използва за финансиране на капиталов дял от близо 70 млрд. долара в нефтохимическа компания в Саудитска Арабия.

Въпреки огромните печалби на Aramco, компанията не получи най-високия кредитен рейтинг от агенции като Moody's, поради нейната тежка зависимост от икономиката на страната. Moody's издаде рейтинг А1 за Aramco, докато компании като Chevron и Exxon Mobil имат рейтинги на Aa2 и Aaa, които са по-високи от тези на Aramco.

"Кредитните връзки с правителството на Саудитска Арабия са значителни и водят до решението ни да ограничим рейтинга на Aramco до този на правителството. Макар че има ясно доказателство, че Aramco се управлява като независима търговска компания, бюджетът на правителството е силно зависим от вноските на Aramco под формата на възнаграждения, данъци и дивиденти", заяви Рейхан Акбар, старши кредитен директор в Moody's, цитиран от CNBC.

Facebook logo
Бъдете с нас и във