Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ заплашват ЕС с допълнителни мита за 4 млрд. долара

Правителството на президента Доналд Тръмп заплашва да наложи високи митнически тарифи за вноса на допълнителни стоки от ЕС на стойност 4 млрд. долара, предаде Ройтерс. Американските управляващи увеличиха натиска върху Европа в дългосрочния спор за субсидиите за самолети на "Еърбъс" едва няколко дни след постигането на примирие в търговската война между САЩ и Китай.

Много европейски експортни стоки, от хранителни продукти като маслини, месо и италианско сирене до шотландско и ирландско уиски и чугунени тръби, биха могли да бъдат засегнати от новите тарифи, в допълнение към вече определения през април първи списък на европейски продукти на стойност 21 млрд. долара, подлежащи на високи мита. Американският търговски представител във Вашингтон Робърт Лайтхайзър съобщи, че добавя 89 тарифни подкатегории към първоначалния си списък, включващ и различни метали. За предварителния списък на възможните допълнителни мерки, които сега се публикуват, е планирано публично изслушване във Вашингтон на 5 август.

"Ние силно се противопоставяме на включването на дестилирани продукти в предложения списък с ответни наказателни тарифи", посочи говорителят на Съвета за дестилирани спиртни напитки на САЩ Лиза Хокинс, визирайки включването в този списък на напитки като шотландското уиски и предупреди, че такова действие ще застраши американските работни места и ще навреди на потребителите. Хокинс подчерта, че американските компании вече са негативно повлияни от налагането на ответни тарифи от страна на ключови търговски партньори за определени дестилирани алкохолни напитки в САЩ и тези допълнителни тарифи ще нанесат само още вреди.

Съединените щати и ЕС заплашиха да наложат взаимни тарифи за милиарди долари на самолети, трактори и храни в спор, свързан със субсидиите за самолети, предоставяни на американския самолетостроителен производител "Боинг" и на неговия основен европейски конкурент "Еърбъс". Световната търговска организация установи, че двата най-големи световни самолетни производителя са получили милиарди долари вредни субсидии, отбелязвайки най-големия корпоративен търговски спор в света. Според изчисленията на Вашингтон европейските субсидии за "Еърбъс" водят до около 11 млрд. долара икономическа вреда за САЩ годишно. През миналия месец висши служители от "Боинг" и от Американската авиокосмическа търговска групировка призоваха правителство на САЩ да приспособи внимателно каквито и да било тарифи, налагани на ЕС за незаконно субсидиране на "Еърбъс", за да се избегне увреждането на интересите на американските производители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във