Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ заплашиха Европа със санкции заради механизма INSTEX за заобикаляне на ограниченията срещу Иран

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплаши да наложи санкции на Германия, Обединеното кралство и Франция, участващи в създаването на механизма INSTEX (Инструмент в подкрепа на търговските борси) в Европа, който има за цел да осигури търговски и финансов обмен между страните, заобикаляйки санкциите на САЩ. Това съобщи днес агенция Блумбърг, като се позова на писмо от заместник-министъра на финансите на САЩ Сигал Манделкер, който контролира противодействието на тероризма и финансовото разузнаване.

Според текста на писмото, получено от агенцията на 7 май, служители, участващи в създаването на механизма INSTEX, който е предназначен да търгува с Иран, заобикаляйки американските санкции, ще бъдат изключени от финансовата система на САЩ.

Какво представлява INSTEX?

Това е „Дружество със специална цел“, което ще позволи на европейските предприятия да търгуват с Иран, въпреки строгите санкции на САЩ. Според съобщения в медиите, INSTEX ще се намира в Париж и ще се управлява от германския банков експерт Per Fischer, бивш мениджър в Commerzbank. Обединеното кралство ще оглави надзорния съвет.

Европейската страна възнамерява да използва канала първоначално само за да продава храни, лекарства и медицински изделия в Иран. Въпреки това ще бъде възможно да се разшири в бъдеще. "Това е важна стъпка и политически сигнал от Е3, които се чувстват задължени да подкрепят иранското ядрено споразумение, докато Иран изпълни всичките си задължения, както е посочено в договора," казаха германски правителствени източници, като се позова на трите ЕС. държави. "Е3 подчертаха целта си да улеснят законните търговски отношения с Иран".

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи заяви пред държавната телевизия, че това е "първа стъпка, предприета от европейска страна . Надявам се той да покрива всички стоки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във