Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ въвеждат в петък наказателни мита за китайски стоки за 200 млрд. долара

Съединените щати ще увеличават от 10% на 20% митническите тарифи върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, обяви официално днес Федералният регистър на САЩ, добавяйки че новите мита ще влязат в сила от 10 май, петък.

Службата на Търговския представител на САЩ ще установи процес за търсене на изключения за някои продукти от въвеждането на допълнителни тарифи, се посочва в съобщението, цитирано от БНР.

"В последните преговори Китай избра да се оттегли от конкретните ангажименти, договорени в предишни кръгове. В светлината на липсата на напредък в дискусиите с Китай президентът нареди на Търговския представител на САЩ да увеличи допълнително митническата ставка до 25 процента", се посочва в официалното становище на Федералния регистър към офиса на Търговския представител.

Решението не е изненадващо, след като сигнали за това даде в неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп, а впоследствие информацията беше потвърдена от търговския представител Робъррт Лайтхазър и финансовия министър Стивън Мнучин.

Междувременно Доналд Тръмп заяви, че би бил щастлив да запази тарифите за китайския внос, добавяйки, че Пекин греши, ако се надява на търговски преговори на по-късен етап с президентска администрация на Демократическата партия, визирайки предстоящите през 2020-а година избори за държавен глава.

"Причината за оттеглянето на Китай и неговите опити за предоговаряне на търговската сделка се базират на искрената надежда, че те ще могат да преговарят с Джо Байдън или един от много слабите демократи, които са кандидати за участие в президентската надпревара", написа Тръмп в Туитър.

"Познайте какво, това няма да се случи! Китай току-що ни информира, че техният вицепремиер (Лю Хъ) пристига в САЩ, за да сключи сделка. Ще видим, но съм много доволен от над 100 милиарда долара годишно, влизащи в американската хазна от въведените тарифи", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във