Банкеръ Daily

Майк Помпео:

САЩ създават коалиция срещу завършването на "Северен поток 2"

Майк Помпео

Съединените щати създават коалиция срещу завършването на газовия проект "Северен поток 2".

Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео в интервю за германския вестник "Билд". По думите му Съединените щати смятат, че тръбата, която трябва да удвои руските доставки на природен газ за Германия през Балтийско море, е заплаха за Европа, тъй като увеличава нейната зависимост от Русия, предаде БНР.

"Надяваме се, че строителството на газопровода "Северен поток 2" няма да бъде завършено, ние работим, за да сме сигурни, че е сформирана коалиция, която да предотврати това. Надяваме се правителството на Германия да достигне до мнението, че проектът трябва да бъде спрян, особено след това, което се случи с руския опозиционер Алексей Навални или поради реалните последици за сигурността във връзка със зависимостта от руския газ", казва още Помпео пред "Билд".

Вчера германският финансов министър Олаф Шолц отбеляза, че "Северен поток 2" е частна инвестиция, която не дава основание за налагане на санкции от страна на САЩ.

Шолц също така отхвърли твърденията, че новият тръбопровод ще увеличи зависимостта на блока от руска газ.

Вашингтон продължава да заплашва, че ще наложи санкции на "Северен поток 2", за да намали влиянието на Москва върху европейския газов пазар. Европейският съюз от своя страна определи този ход като "неприемлив", докато германският канцлер Ангела Меркел и руският външен министър Сергей Лавров предупредиха преди време, че тръбопроводът не трябва да бъде използван като политически инструмент.

"Северен поток 2" се изпълнява от "Северен поток 2" АД с акционер „Газпром“, докато европейските партньори - компаниите Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall, финансират заедно 50% от проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във