Банкеръ Weekly

Пари и пазари

САЩ СМЯТАТ ЮАНА ЗА СИМВОЛ НА НЕЧЕСТНА КОНКУРЕНЦИЯ

След като не успя да падне до 1.30 долара за едно евро, щатската валута леко се засили и през седмицата се търгуваше в близост до 1.27 долара за евро, въпреки че фундаменталните икономически показатели на САЩ не са се подобрили. Търговският дефицит на страната е нараснал рязко през юли до рекордните 68 млрд. долара срещу 64.8 млрд. долара през юни, което е 5% месечен ръст. Дефицитът с Китай е бил 19.6 млрд. щ. долара. Според някои анализатори недостигът ще се отрази негативно върху икономическия растеж през третото тримесечие, защото вносът ще измести произведените местни стоки. Други обаче смятат, че това няма да се случи, защото нефтът свали около 20% от максималната си котировка от 78.40 щ. долара за барел на 14 юли и фючърсните контракти с доставка през октомври се търгуват под 65 долара за барел. Щатските продажби на дребно са се увеличили с 0.2% през миналия месец след 1.4-процентен ръст през юли, а августовските цени на вносните стоки са били с 0.8% по-високи от юлските. В реч във Вашингтон на 13 септември финансовият министър на САЩ Хенри Полсън призова Китай да вдигне всички рестрикции върху обменния курс на местната валута. Той определи китайския юан като символ на нечестна конкуренция.
По данни на базираната във Вашингтон Комисия за търговия на фючърси, публикувани на 8 септември, пазарните играчи намаляват дългите си позиции в евро, което ще доведе до поевтиняване на единната европейска валута. Очакваната низходяща тенденция се стимулира и от ниския инфлационен ръст в двете най-големи стопанства на еврозоната.
Потребителските цени в Германия са се увеличили с 1.8% годишно през август след 2.1% повишение през юли. Във Франция пък годишната инфлация през миналия месец се е понижила до 2.1% след юлските 2.2 процента. Това се отдава главно на по-ниските цени на нефта, макар че течното гориво все още е с 45% по-скъпо отпреди две години. В Испания августовските цени също са нараснали по-умерено - с 3% годишно, съобщи Националният статистически институт в Мадрид.
Все пак инфлацията в Евроленд може и да се ускори през идните месеци, защото по-бързият икономически растеж ще даде възможност на компаниите от региона да прехвърлят на потребителите по-високите си разходи, а трудещите се ще искат по-високи заплати. Работниците от германските провинции Северен Рейн-Вестфалия, Долна Саксония и Бремен претендират за 7% увеличение на надниците заради високите печалби в стоманения бранш. На 5 септември работодателите предложиха 3% увеличение за идните 19 месеца и еднократно изплащане на 500 евро.
След срещата на централните банкери в Базел членът на управителния съвет на Европейската централна банка Николас Гарганас заяви в интервю на 11 септември, че в еврозоната няма признаци за отслабване на инфлационния натиск. Трише пък сподели, че световният стопански растеж вероятно ще остане силен. Инвеститорите очакват ЕЦБ да увеличи основната си лихва на 3.5% до края на годината.
Индустриалният продукт на Франция неочаквано е спаднал през юли с 1.3% спрямо юнското си ниво, което се случва за втори пореден месец. По всяка вероятност френската икономика леко ще се охлади заради високите цени на енергията и скъпото евро. Френската централна банка прогнозира на 8 септември, че БВП на страната ще се увеличи с 0.4% през третото тримесечие след 1.1% ръст през второто. А финансовият министър Тиери Бретон смята, че френският растеж може да достигне 2.5% през тази година - двойно повече от постигнатите 1.2% през миналата. През второто тримесечие Франция е създала повече работни места от първоначално оповестените. Работещите по ведомост (без държавните чиновници, селските стопани и самоосигуряващите се) са се увеличили с 53 600 души в периода април-юни, а заетостта е нараснала с 0.3% - двойно по-силно от първите три месеца на годината, когато са били разкрити 27 600 нови работни места.
Инфлацията във Великобритания неочаквано се е ускорила през август, съобщи Националната статистическа служба в Лондон. Потребителските цени са нараснали с 2.5% в сравнение със същия период на 2005-а и за четвърти пореден месец се задържа над 2-процентния годишен таван, определен от Бенк ъф Инглънд. В месечен разрез увеличението е 0.4 процента. По оценка на експерти инфлацията на Острова ще продължи да расте, което ще принуди централната банка да качи отново основната лихва, най-вероятно през ноември. Управителят на английската централна банка Мървин Кинг заяви на 9 август, че съществува 50% вероятност годишната инфлация да достигне 3% през 2006-а заради увеличението на таксите за университетите, на енергията и на хранителните продукти. На 7 септември английското поделение на германския енергиен гигант RWE обяви, че ще повиши цените на електричеството за домакинствата с 9.9% и на природния газ със 17.2% от началото на октомври.
През миналия месец е намалял и броят на безработните във Великобритания, а възнагражденията са се увеличили, което също е повод за лихвено увеличение. Според прогнозите на Бенк ъф Инглънд БВП на Острова ще нарасне с около 2.8% през тази година след 1.9% през миналата.
У нас междубанковият валутен пазар бе доста активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута през седмицата достигнаха 283 млн. евро (553 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 8.7% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във