Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ ще догонват останалите пазари през 2020-а

Комбинацията от спад на търговското напрежение и по-щедра парична политика ще увеличи глобалния БВП през първото тримесечие на 2020-а  - това  прогнозират експерти  на "Моргън Стенли". Двигател на подема ще са развиващите се пазари, защото Съединените щати са в късния цикъл на растежа, добавят банкерите. Те обаче не изключват и низходящи рискове. Сред тях са евентуалното налагане на по-високи мита и предизвикателствата, присъщи  на късната фаза на икономическия цикъл в Америка, включително корпоративния кредитен риск и несигурността около президентските избори в страната през есента на 2020-а.

Ако администрацията на Доналд Тръмп осъществи заплахите си и наложи допълнителни мита на вноса на китайски стоки през декември, световният растеж ще се забави допълнително през последното тримесечие на тази година и възстановяването ще се отложи за третото тримесечие на 2020-а, посочват банкерите. Все пак те допускат и мини цикли на възход през следващата година. Периодични прекъсвания на глобалния цикъл през последното десетилетие са държали под контрол евентуалните прегрявания и са помогнали да се избегне дълбока рецесия, отбелязват икономистите на "Моргън Стенли". Благодарение на тях може да се удължи и периода на възход в късната фаза на икономическия цикъл.

Хората от "Моргън Стенли" прогнозира още, че акциите и корпоративните облигации на американските компании ще изостават по финансови резултати от конкурентите си през идната година, а щатският долар ще поевтинее в резултат на световния подем извън САЩ. Най-голям възходящ пазарен потенциал и постижим ръст на доходността се очертават в Япония и в развиващите се пазари, както и възможност за увеличение на пазарните оценки на множество дружества в Европа заради намаляващия  политически риск, посочват още банкерите в годишната си прогноза за фирмените книжа, публикувана на 17 ноември.

"Моргън Стенли" предвижда скромен спад на индекса S&P 500 до края на 2020-а - до равнище  3000 пункта срещу 3120 при приключването на борсовата търговия на 15 ноември. Акциите на американските компании са световни лидери от началото на 2019-а, макар и плътно следвани от европейските си  конкуренти, защото и двата пазара извлякоха полза от поредните цикли на монетарни стимули, които започнаха централните банки от двете страни на Атлантика. Индексът на книжата на развития свят - MSCI AC World Index - "се е отплатил" с 22% възвръщаемост от началото на 2019-а досега.

Предизвикателствата пред американците през идната година варират от корпоративните печалби, които вече са достигнали максималните си нива, сравнително високите оценки на акциите и "уникалния" политически риск, свързан с предстоящите президентски  избори.

Банкерите обаче не изключват потенциал за поскъпване на долара срещу валутите, свързан с цикъла за растеж през второто полугодие на 2020-а, защото предизборната атмосфера може да направи средата "по-непредсказуема". Убежища като японската йена и швейцарският франк също ще се справят добре.

Някои от специфичните прогнози на "Моргън Стенли" при базов сценарий през 2020-а са, както следва:

- S&P 500 ще приключи 2020-а на 3000 пункта срещу 3120 при приключването на борсовата търговия на 15 ноември;

- Японският борсов индекс Topux се очертава на стойност 1860 пункта срещу грубо 1697 в момента;

- Индексът на развиващите се пазари - MSCI Emerging Markets Index - вероятно ще е 1150 пункта в края на идната година срещу около 1050 в момента;

- Сред десетте най-добри валутни залози са покупките на евро, на британски паунд, на индийски рупии и на новозеландски долар срещу зелените пари;

- Суровият петрол от  сорт "Брент" ще се котира за 60 щ. долара за барел срещу около 63 долара за барел в момента;

- Златото ще се търгува средно за 1511 щ. долара за тройунция през идната година в диапазона, "центриран" на 1500 долара за тройунция, при грубо 1466 долара за тройунция към 18 ноември 2019-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във