Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ се обявиха против европейски протекционизъм при купуването на оръжия

Съединените щати нямат нищо против разходите за отбрана в страните от ЕС, стига те да не са в разрез с нуждите на НАТО и да няма европейски протекционизъм при купуването на оръжия. Това заяви американският посланик в ЕС Гордън Сондленд на пресконференция, посветена на резултатите от посещението в Брюксел на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, предаде ТАСС.

"САЩ харесват идеята, че европейските партньори ще влагат повече в отбраната. Но искаме да сме сигурни, че европейските военни разходи са синхронизирани с НАТО. Ние не искаме те да харчат пари за военни нужди в направления, които не съвпадат с потребностите на мисиите на НАТО", каза посланикът и подчерта, че НАТО е основната мироопазваща сила в Европа.

Сондленд изрази разбиране към стремежа на страните в Европа да купуват най-доброто оръжие на пазара, но отбеляза, че в някои случаи най-доброто се произвежда не в Европа, а другаде, включително в САЩ.

"Ние не искаме европейски протекционизъм във военната сфера", обяви той по повод ново законодателство на ЕС, което изисква от страните членки на ЕС да предпочитат оръжейните оферти на производители от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във