Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ с неочакван ръст на промишлените поръчки за дълготрайни стоки

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ регистрираха ръст от 2% през юни спрямо май след два поредни месеца на спад, показаха данни на Търговския департамент на САЩ. Прогнозите на финансовите пазари бяха за увеличение с едва 0.7%.

Ръст със 75.5% при поръчките за нови самолети е основият фактор за неочаквано високото нарастване на този отрасъл. Поръчките от този тип се сринаха драматично през предходните два месеца, заради принудителното приземяване на самолетите на "Боинг" от модела 737 Max по целия свят в резултат на двете смъртоносни катастрофи с такива машини в рамките на по-малко от пет месеца, отбеляза БНР. Увеличение е регистрирано също и при поръчките за автомобили и на части за тях през юни с 3.1% спрямо май, когато нараснаха с 0.9 на сто.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ, с изключение на тези за отбраната, са нараснали с 3.1 на сто за съответния период. Ръстът на поръчките през юни няма да се отрази сериозно на прогнозите за свиване на бизнес инвестициите през второто тримесечие, отбелязват експерти, а това ще доведе до ограничаване на американския икономически растеж през същия период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във