Банкеръ Weekly

Пари и пазари

САЩ с икономически растеж от 3.2%

Икономическият растеж на САЩ е достигнал 3.2% на годишна основа през 2013г. и е малко по-силен от очакванията въпреки частичното затваряне на федералните служби, сочат официални данни.

Повечето анализатори предполагаха растеж от 3% на БВП през последното тримесечие на миналата година, имайки предвид икономическия растеж от 4.1% през третото тримесечие на 2013 г.

От министерството на търговията заявиха, че отбелязаният спад в растежа на икономиката в периода октомври-декември 2013г. се дължи на по-малките фирмени запаси и на по-голямото намаляване на държавните разходи, спад в жилищните инвестиции и по-слаби бизнес инвестиции.

Това се компенсира от повишаването на нетния износ и потребителските разходи. Пълните последици от затварянето на федералните служби в периода 1-16 октомври, заради което хиляди служители не отидоха на работа, не могат да бъдат изчислени, съобщиха от министерството на търговията.

Въпреки това се смята, че последиците от намаляването на изработените часове от федералните служители е понижило с 0,3% растежа на БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във