Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ подготвят тежък тарифен удар срещу ЕС

Робърт Лайтхайзър

В понеделник вечерта Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър предложи списък от европейски продукти, включващи от големи пътнически самолети и части за тях до млечни продукти и вино, върху които да бъдат наложени тарифи в отговор на европейските субсидии за самолетостроенето, съобщи Ройтерс.

Лайтхайзър каза, че с това решение стартира процеса на ответни мерки спрямо оценените на над 11 млрд. долара щети в резултат на субсидиите в рамките на ЕС за самолетостроителния гигант "Еърбъс", за които Световната търговска организация установи, че причиняват "неблагоприятни последици" за Съединените щати.

Европейският съюз и Съединените щати са в сблъсък от повече от десетилетие, като взаимно се обвиняват в нелегално подпомагане на авиационните гиганти "Боинг" и "Еърбъс", като водят паралелни дела в Световната търговска организация. Установено бе, че и двете засегнати страни изплащат милиарди долари субсидии, за да се сдобият с преимущество в глобалния бизнес с реактивни самолети.

Решението на американския търговски представител бележи ескалация на напрежението, тъй като Съединените щати възнамеряват да ударят с тарифи широк кръг европейски продукти. ЕС не е променил повечето си субсидии и дори е предприел допълнително подпомагане за свои продукти, твърди Лайтхайзър.

"Крайната ни цел е да постигнем споразумение с ЕС за прекратяване на всички субсидии за големи пътнически самолети, които са в противоречие с правилата на СТО. Когато ЕС прекрати тези вредни субсидии, допълнителните американски мита, наложени в отговор на тях, могат да бъдат премахнати", заяви търговският представител на САЩ.

През миналата година Световната търговска организация заяви, че ще направи оценка на молбата на САЩ да въведе санкции за европейски продукти за милиарди долари в отговор на решение, че ЕС е предоставял незаконните субсидии на "Еърбъс". Съединените щати оцениха тези субсидии на търговска стойност от 11,2 млрд. долара, въпреки че ЕС оспори тази оценка.

Търговският представител на САЩ също така заяви, че ще обяви окончателния списък на продуктите, след като арбитърът в лицето на Световната търговска организация оцени отправените претенции. Резултатът се очаква това лято, се посочва в официалното изявление. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във