Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ планират да дадат 90-дневна отсрочка за лиценза на Huawei

Администрацията на Тръмп е решена да издаде ново 90-дневно удължаване на лиценза на Huawei Technologies, позволявайки на американските фирми да продължат да работят с китайската компания, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според тях, първоначално се очаква удължаване с около две седмици, a в последствие и по-дълго.

След като през май добави Huawei към своя икономически черен списък, позовавайки се на проблеми с националната сигурност, Министерството на търговията на САЩ все пак позволи на китайската компания да продължи да купува някои стоки, произведени в САЩ, с цел да се сведат до минимум проблемите на нейни клиенти, много от които поддържат мобилни и интернет мрежи в провинцията.

Новото удължаване на срока се очаква да бъде обявено днес, когато изтича и предходния срок на временни лицензии, посочиха още източниците, отказвайки да бъдат неназовани, тъй като това все още не е оповестено публично.

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви пред телевизия Fox Business, че някои провинциални доставчици на мобилни и интернет услуги се нуждаят от временните лицензи, тъй като те все още са зависими от Huawei за техните 3G и 4G мрежи.

Говорител на Huawei, която е най-големият производител на оборудване за телекомуникационни мрежи, заяви, че компанията не коментира слухове и спекулации, а от отделът по търговия отказаха коментар.

Новината идва на фона на преговорите между САЩ и Китай, насочени към постигане на първоначално споразумение за разрешаване на търговска война, продължила повече от година. Генералният прокурор Уилям Бар заяви, че "не може да се вярва" на китайските компании Huawei и ZTE, подкрепяйки по този начин предложение да се забрани на американските безжични оператори да използват правителствен фонд от 8,5 млрд. долара за закупуване на оборудване или услуги от двете китайски фирми.

От Министерството на търговията също обмислят дали да предоставят индивидуални лицензи на американските фирми за продажба на компонентите на Huawei, след като във ведомството са получили повече от 200 заявки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във