Банкеръ Daily

Тръмп отново отстъпи:

САЩ отлагат въвеждането на мита от 10% за някои китайски стоки

Днес администрацията на Тръмп съкрати списъка с китайски продукти, на които смята да наложи нови тарифи от 1 септември, забавяйки налозите върху мобилни телефони, лаптопи, играчки и други стоки до декември, съобщи "Ню Йорк таймс".

От службата на търговския представител на САЩ заявиха, че новата 10-процентова тарифа за приблизително половината от китайските стоки, внесени в САЩ, все пак ще влезе в сила от 1 септември, както бе обявено от президента Тръмп. Но тарифите за потребителска електроника, конзоли за видеоигри, определени играчки, компютърни монитори и някои артикули като обувки и дрехи ще се забавят до 15 декември. От администрацията добавиха, че някои продукти се премахват от тарифния списък "въз основа на здравни, както и на други фактори, свързани с безопасността и националната сигурност".

Пазарите реагираха положително на новините, като индексът S&P 500 се покачи с близо 2% при сутрешната търговия, индексът на сините чипове DJIA вече нараства с 1,85%, до над 500 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 2,5%.

Корекциите на списъка с тарифи идват, след като администрацията на Тръмп е изправена пред нарастващ натиск от бизнеса и потребителските групи, които твърдят, че продължаващата търговска война с Китай им вреди. Американският президент притиска Пекин от миналата година да сключи търговска сделка, която освен всичко друго ще засили защитата на американската интелектуална собственост, ще отвори китайските пазари за американския бизнес и ще доведе до това Китай да купува големи количества американска енергия и селскостопански стоки.

Но преговарящите постигнаха малък напредък от май насам, когато напредъкът се забави по няколко въпроса. Препъникамъните включват дали Тръмп би отменил 25-процентовите тарифи, които администрацията вече е наложила за около 250 милиарда долара китайски стоки, и дали Пекин ще заложи в закона реформите, които е обещал да извърши.

Днес Лю Хъ, вицепремиерът на Китай и водещ търговски преговарящ за страната, разговаря с Робърт Лайтхайзер, търговски представител на Съединените щати, и Стивън Мнучин, министър на финансите, като тримата се съгласиха да осъществят комуникация отново след две седмици.

Във вторник Тръмп разкритикува Китай, че не прави големи покупки на американски селскостопански стоки, като предположи, че тарифите могат да го принудят да действа. "Както обикновено, Китай каза, че ще купува големи количества от нашите големи американски фермери", пише той. "Досега не са направили това, което казаха. Може би сега ще е различно!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във