Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ отлагат вдигането на митата върху китайски стоки за 250 млрд. долара

САЩ ще отложат планираното повишаване на митата върху внасяни от Китай стоки на стойност 250 милиарда долара за 15 октомври, заяви в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Първоначално се планираше митата върху тези стоки да бъдат повишени от 25 на 30 на сто на 1 октомври. Решението беше взето по искане на китайския вицепремиер Лю Хъ и във връзка с факта, че на 1 октомври тази година Китайската народна република празнува 70-ия си юбилей, обясни Тръмп.

По-рано вчера Китай обяви, че ще освободи от допълнителните мита, достигащи 25 процента, 16 вида американски стоки. Това съобщение изглежда умилостиви Тръмп, който го определи като "добър ход", отбелязва ДПА.

Китай обяви, че ще освободи 16 вида американски продукти от допълнителните ответни мита, сред които лекарства, суроватка, рибни храни и някои смазочни материали. Това съобщи Министерството на финансите в Пекин. Изключенията влизат в сила от 17 септември и ще бъдат валидни до 16 септември 2020 г.

От министерството заявиха, че артикулите в двата списъка за освобождаване от тарифи, публикувани на уебсайта на ведомството, няма да подлежат на допълнителни мита, наложени от Китай върху американските стоки, "като противодействие на мерките в раздел 301 на САЩ".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във