Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ определиха Китай за валутен манипулатор

Стивън Мнучин

Правителството на САЩ е установило, че Китай манипулира валутата си, и ще работи съвместно с Международния валутен фонд, за да се пребори с нелоялната конкуренция от страна на Пекин. Това заяви вчера в комюнике американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс.

Китай остави курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над едно десетилетие и каза, че ще спре да купува селскостопански продукти от САЩ. Това разпали с още по-голяма сила търговската война между двете страни.

Резкият спад на юана с 1,4 процента спрямо долара стана дни след като американският президент Доналд Тръмп смая финансовите пазари със заканата да наложи 10-процентни мита върху вноса на китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Така държавният глава на САЩ наруши краткотрайното примирие в търговската война, разстроила веригите на доставки и забавила растежа.

За последно САЩ определиха Китай за валутен манипулатор през 1994 г.

Китай предупреди днес САЩ да не разполагат ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион и призова страните от региона, по-конкретно Япония, Южна Корея и Австралия към "предпазливост", предаде Франс прес.

"Китай няма да стои със скръстени ръце и ще бъде длъжен да предприеме ответни мерки, ако САЩ разположат ракети със среден обсег в тази част на света", каза пред журналисти генералният директор на дирекцията за контрол над въоръженията към външното министерство Фу Цун.

"Призоваваме нашите съседи да проявят предпазливост и да не позволяват на САЩ да разположат ракети със среден обсег на тяхна територия. Смятам, че това е много важен сигнал, който бих искал да изпратя на народите на Япония и Южна Корея. Това се отнася и за други държави, например Австралия", каза Фу.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви на срещи по сигурността през уикенда в Азия, че иска до няколко месеца разположи конвенционални ракети със среден обсег в района. Тези ракети щяха да бъдат забранени по силата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. Той обаче изтече в петък, а Вашингтон каза, че се оттегля от него, защото Русия го нарушава - нещо, което Москва отрича.

Facebook logo
Бъдете с нас и във