Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ очакват поевтиняване на петрола през 2022 година

Правителството на САЩ прогнозира, че на световния пазар на петрол ще има свръхпредлагане и цените ще паднат в началото на следващата година. Вашингтон се опитва да охлади очакванията, че ще му се наложи да използва петролните си резерви за извънредни ситуации, за да потисне растящите цени на горивата. 

Увеличението на предлагането през следващата година от страните от ОПЕК, както и от американските сондажи в крайна сметка ще натиснат цените надолу. Американският бенчмарк суров петрол ще падне под 80 долара за барел до декември и ще достигне до 62 долара до края на 2022 г., а неговият глобален аналог Brent  струва средно 72 долара за барел през 2022 г., прогнозира американската петролна администрация.

Прогнозата е, че световните запаси от петрол ще започнат да се увеличават през 2022 г., водени от нарастването на производството от ОПЕК+ и Съединените щати, заедно със забавянето на растежа на глобалното търсене.

Президентът на САЩ Джо Байдън е подложен на натиск да въведе мерки за намаляване на цените на бензина в Америка, които достигнаха най-високите си нива от 2014 г. насам. Засега обаче Байдън не прибягва към освобождаване на количества от държавния резерв за извънредни ситуации - ход, който се разглежда като най-непосредствената мярка, която американският президент би могъл да одобри, за да намали цените. 

Представител на Белия дом каза във вторник следобед, че екипът на президента е прегледал прогнозата на американската петролна администрация и приветства новините за намаляване на цените. Към момента няма новини за освобождаване на количества от стратегическия петролен резерв на САЩ, съобщава Bloomberg.

Facebook logo
Бъдете с нас и във