Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ обсъждат мерки срещу престъпления, финансирани с криптовалути

Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите се опасява, че използването на криптовалути е начин за финансиране на вътрешния тероризъм в Съединените щати.

В изслушване Подкомисията за финансов надзор на Комисията по национална сигурност, Комисията за международно развитие и парична политика проучиха как американските финансови институции могат да се борят с вътрешния тероризъм, екстремизъм и актове на омраза.

Бе изнесен доклад за различни методи за набиране на средства, използвани от организирани местни екстремисти. Служителите и изпълнителните директори очертаха криптовалутата като важен инструмент сред набираните средства за престъпления, подчертавайки, че финансирането им често се постига чрез популярни социални мрежи като Facebook и Telegram.

Facebook и Telegram помагат на местните екстремисти да получат финансиране чрез биктойн

Джаред Мейпълс, директор на Службата за вътрешна сигурност, отбеляза, че чуждестранните терористични организации са използвали Telegram и Facebook, за да поискат финансиране чрез биткойни и изброи редица инциденти, свързани с криптовалутата.

Мейпълс призова Конгреса да не пренебрегва индустрията като източник за финансиране на престъпления в САЩ. Той предвижда, че организираните местни екстремисти ще продължат да финансират дейността си чрез криптовалута, наред с продажбата на фалшиви стоки, трафик на наркотици и оръжие, контрабанда на цигари. 

В тази връзка Рина Милър, специалист по финанси от изследователската служба на Конгреса предлага правителството на САЩ да събира и анализира финансовите данни по-широко. Според нея властите трябва да имат достъп до данни, предоставени в социалните медии и обработващите плащания.

Като аргументи е посочен Stormfront, най-старият и най-голям уебсайт за "бяло надмощие" в Интернет, получил около 30 000 долара в биткойни през 2017 г., докато белият хакер Андрю Ауърнхаймър получи повече от милион долара в криптовалутата. Изпълнителната комисия заключи, че Конгресът трябва да финансира значително проучване на начина, по който криптовалутите се използват за финансиране на престъпления.

Друго предложение е САЩ да създадат регулаторна рамка, която позволява на платформи, които оперират с криптовалути, да проследяват онлайн транзакции и да предотвратяват потенциални злоупотреби с техните услуги.

Докато САЩ се опитват да се справят с всички възможни пропуски относно вътрешния тероризъм, някои експерти твърдят, че криптовалутата е "лоша форма на пари" за терористите. През 2018 г. Конгресът на САЩ стигна до заключението, че терористичните групи, които се опитват да наберат средства чрез криптовалута, нямат голям успех.

Междувременно Европейският съюз наскоро приложи друг важен закон срещу изпирането на пари, който има за цел да осигури по-голяма прозрачност на финансовите транзакции за борба с прането на пари и финансирането на тероризма. Петата директива на Европейския съюз за борба с изпирането на пари обаче е принудила някои бизнеси с криптовалути в Европа да приключат дейността си, заради изискванията за разкриване на твърде много информация за своите клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във