Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ обмислят махане на митата върху китайски стоки за 112 млрд. долара

Американските власти обмислят премахването на тарифите върху вноса на китайски стоки на стойност 112 млрд. долара като отстъпка, за да бъде подписана "първа фаза" от търговското споразумение с Китай, съобщи "Файненшъл таймс".

Това се отнася за въведените от 1 септември мита от 15% върху вноса от Китай на редица стоки като облекло, уреди и плоски монитори. САЩ ще очакват в замяна Пекин да предприеме мерки за по-строга защита на интелектуалната собственост на американските компании, съобщи вестникът, цитиран от БНР.

Ден по-рано "Уолстрийт джърнъл" също тиражира подобна информация, отбелязвайки, че премахването на американските мита вероятно ще бъде част от първоначалната търговска сделка и че двете страни по принцип са се съгласили на сделката. Споразумението, известно като "първа фаза" от търговската сделка, включва покупки от Китай на американски селскостопански стоки за 40-50 млрд. долара годишно, правила за спиране на валутната манипулация и мерки за защита на интелектуалната собственост.

САЩ вече отложиха увеличението на тарифите от 25% до 30% за вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара, което повишение трябваше да влезе в сила през октомври, като Вашингтон също така предложи да отложи и планираните да влязат в сила на 15-и декември мита за още китайски стоки за 160 млрд. долара, ако бъде факт подписването на първоначална търговска сделка.

Електронното издание "Политико" също съобщи, че в понеделник Китай е поискал от президента на Съединените щати Доналд Тръмп да премахне тарифите, планирани за средата на декември, и да отмени митата, наложените в началото на септември, тъй като се говори, че китайският президент Си Дзинпин обмисля посещение в САЩ, за да подпише "първата фаза" на двустранната търговска сделка.

Трима души, запознати с въпроса, посочиха пред "Политико", че Китай се намира в "пълна преса по целия терен" за премахване на тарифите в замяна на решението на Пекин да закупува американските селскостопански стоки в размер до 50 млрд. долара за следващите две години. Освен това Китай обещава да отвори своя сектор за финансови услуги и да увеличи защитата на интелектуалната собственост. По въпроса още нямало решение, отбелязват източниците на "Политико".

Вчера говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че президентите Си Дзинпин и Доналд Тръмп са били в контакт през цялото време чрез различни средства във връзка с предстоящото подписване на "първата фаза" на търговското споразумение, а американският президент посочи пред репортери, че частичната търговска сделка между САЩ и Китай може да бъде подписана в Айова - щата, в който се отглежда най-много царевица и където се намира най-голямото свинепроизводство в страната.

И  според министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос потенциалните места за среща между двамата президенти включват Айова, Аляска, Хавай, както и Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във