Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ налагат допълнителни мита върху вноса на стомана от Китай и Мексико

От Министерството на търговията на САЩ съобщиха, че ще наложат допълнителни мита върху вноса на стомана от Китай и Мексико в резултат на разследвания, свързани с т.нар. "изравнителни мита". 

Проверката установи, че двете страни са предоставили на своите износители субсидии, подлежащи на "изравнителни мерки", до 177% в Китай и до 74% в Мексико. Разследването на канадския износ на стомана обаче не е показало необходимост от наказателни мерки.

От Търговския департамент добавиха, че ще инструктират митниците и граничните служби на САЩ да събират парични депозити от вносители на изработена конструкционна стомана от Китай и Мексико.

Заместник-министърът на външните работи на Мексико за Северна Америка Йесус Сийде коментира този ход, като заяви, че той няма да постави под въпрос ратификацията на тристранното търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада (USMCA) и че мерките са насочени към редица частни компании, а не към стоманодобивна индустрия на неговата страна като цяло.

Изработената конструкционна стомана се използва в големи строителни проекти, такива като мостове, сгради, паркинги и пристанища. През 2018 г. САЩ внесоха изработена структурна стомана от Канада на стойност 722,5 млн. долара, от Китай за 897,5 млн. долара и от Мексико за 622,4 млн. долара.

Очаква се Търговският департамент на САЩ да вземе окончателно решение за вноса на конструкционна стомана до 19-ти ноември тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във