Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ могат да спечелят студената валутна война, прогнозира експерт

САЩ най-вероятно ще бъдат победител в студената валутна война, която се разраства все повече. Това е прогнозата на икономическия съветник в компанията за управление на инвестиции Pimco Хоаким Фелс. Той подчерта, че доларът е по-вероятно да отслабне, отколкото да засили позициите си.

"Очевидно сме в ситуация, в която всеки би искал да има по-слаба валута. Нито една централна банка в момента не иска по-силна валута и това наистина се превръща в студена валутна война", заяви Фелс пред CNBC. Експертът поясни, че под термина "студена война на валутния фронт" има предвид конфликт, който се води не чрез открито намесване на централните банки на чуждестранните валутни пазари, а чрез понижаване на лихвените проценти, отрицателни лихви, количествено облекчаване и контрол на кривата на доходността.

Икономическият съветник в Pimco Хоаким Фелс прогнозира наближаваща студена валутна война, при която американският Федерален резерв, централната банка на Япония и Европейската централна банка вероятно ще понижат лихвите. "След паузата от началото на 2018, студената валутна война, която се води между двата основни търговски блока в света от над 5 години, отново се разгаря", добави експертът.

Наскоро председателят на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс отбеляза, че централните банки трябва да действат бързо и решително, когато икономическият растеж се забавя. По думите му е по-добре централната банка на САЩ да предприеме превантивни мерки, отколкото да чака да настъпи икономическа катастрофа.

В САЩ продължава да преобладава положителна икономическа перспектива за следващите месеци с очаквания за продължаващ сдържан икономически растеж, въпреки трудностите, причинени от търговската политика, споделя още Фелс. Същевременно заетостта в САЩ не спира да се разширява и местните фирми имат затруднения с недостига на работници. На фона на тази услужнена икономическа ситуация, централната банка на САЩ следи внимателно търговския спор с Китай и изрази готовност при необходимост да промени лихвената си политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във