Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ могат да сключат временна търговска сделка с Китай

Служители на администрацията на Тръмп са обсъдили предлагането на ограничено търговско споразумение с Китай, което би забавило и дори отменило за първи път някои от предстоящите американски тарифи в замяна на ангажименти от страна на Китай за покупки на интелектуална собственост и селскостопански стоки от САЩ, съобщава Bloomberg.

През последните дни някои от най-висшите съветници по търговия на президента Тръмп са обсъдили план за подготовка на нови два кръга от преговори с китайски преговарящи във Вашингтон, които трябва да се проведат през следващите седмици, заявиха източници, приближени до Белия дом. Дискусиите са предварителни и Тръмп все още не е дал окончателното си съгласие. Президентът каза пред репортери, че е отворен за временна сделка, но предпочита трайна такава.

Предложението би замразило конфликта, вместо да доведе до окончателно разрешаване на търговската война, която хвърли сянка върху световната икономика. Американските и азиатските акции напреднаха след новините. Планът отразява притесненията на Белия дом по отношение на неотдавнашната ескалация на тарифите и тяхното икономическо въздействие върху САЩ.  Една от основните цели е да се постигне сделка, която би позволила на администрацията да избегне тарифите през декември, които биха засегнали потребителските продукти, вариращи от смартфони до играчки и лаптопи.

Късно в сряда стана ясно, че Тръмп отлага 5-процентното увеличение на тарифите за китайски стоки, първоначално предвидени да влязат в сила от първия ден на следващия месец до 15 октомври - от уважение към честването на 70-годишнината от основаването на Китайската народна република.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във