Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ конфискува биткойни за 1 млрд. долара от нелегална мрежа

Министерството на правосъдието на САЩ обяви в четвъртък, че е конфискувало биткойни на стойност над 1 милиард долара, свързани с подземния онлайн пазар „Silk Road” („Пътя на коприната”), предаде CNBC. 

Това е най-голямото изземване на криптовалута, правено някога от правителството на САЩ, заявиха от правосъдното министерство.

„Пътят на коприната” бе прихванат от правителствените служби на САЩ още през 2013 г. Подземният уебсайт се описва като масивен пазар за незаконно пране на пари от наркотици. Обвиненият създател на уебсайта Рос Улбрихт беше осъден през 2015 г. по седем обвинения за незаконни продажби на наркотици чрез биткойн. Той получи присъда доживотен затвор и загуби опита за обжалване през 2017 г.

"Чрез блокчейн анализ можем да установим, че тези средства вероятно произхождат от Silk Road", каза Том Робинсън, съосновател на анализаторската фирма за криптовалута Elliptic, пред Би Би Си. "Те излязоха от портфейла на Silk Road още на 6 май 2012 г., когато струваха около 350 000 долара, а след това останаха в покой близо година, преди да бъдат преместени... през април 2013 г."

За момента няма голяма яснота как правителството е получило достъп до криптовалутата. Една от възможностите е дадено лице или група да е успяла да "пробие" портфейла - да познае паролата и да открадне средствата. Файл, за който се твърдеше, че е криптиран биткойн портфейл, съдържащ ключовете за фондовете, се разпространяваше в криптовалутните общности през последната година и - ако е наистина е такъв - тогава комбинация от груба изчислителна мощ и късмет може успешно са дешифрирали портфейла.

"Успешното преследване на основателя на Silk Road остави отворен въпрос за милиарди долари. Къде отидоха парите? Днешната жалба за конфискация отговаря на този отворен въпрос поне отчасти. Един милиард долара от тези доходи от престъпления вече са във владение на САЩ", коментира в официално изявление Дейвид Андерсън от министерството на правосъдието.

Отделът за наказателно разследване на данъчната служба в САЩ обяви, че е използвал трета страна за анализ на биткойн транзакции, извършени от Silk Road. Това е довело до адрес, принадлежащ на "лицето X", за когото се твърди, че е хакнал средствата от пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във