Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ изнудват Япония да отхвърли предложенията на ЕС за реформа в Световната търговска организация

Япония отказва да включи споменаване на реформа на апелативния орган на Световната търговска организация в проектодекларацията за срещата ЕС - Япония, за да не ядоса САЩ, съобщи Euractiv.

Токио е подложено на натиск от Вашингтон да отхвърли европейските предложения за реформи в Световната търговска организация, съобщи Euractiv.

Според европейски представители страхът да не ядосат американския президент Доналд Тръмп е накарал японските преговарящи да отхвърлят всякакво споменаване на реформа в Апелативния орган на СТО в проектоизявлението за предстоящата на 25 април в Брюксел среща на върха ЕС - Япония.

Миналата есен ЕС плюс още 12 страни представиха предложения за реформи в апелативното тяло - ключов орган на СТО, който може да потвърждава, изменя или анулира правните заключения на експерти от СТО.

"Без тази основна функция на СТО светът ще изгуби една система, осигуряваща стабилност в глобалната търговия от десетилетия", заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом през ноември 2018 година.

Целта на предлаганата реформа е САЩ да бъдат убедени да се откажат от противопоставянето си на назначаването на нови съдии в апелативния орган, който се състои от общо седем души.

Вашингтон критикува апелативния орган отчасти заради превишаване на пълномощията му. Ако САЩ продължават да блокират номинирането на нови съдии, в края на годината органът няма да има достатъчно членове, за да може да разглежда дела.

Реформата на СТО е в центъра на европейската стратегия за овладяване на водещата се в момента търговска война между САЩ и Китай чрез международната система. Според представители на ЕС това ще помогне за коригиране на китайските нечестни търговски и икономически практики, които предизвикаха сблъсъка, и ще убеди Доналд Тръмп да преустанови тарифната си война.

Японските преговарящи обаче искат да се елиминира споменаването на реформата, за да изглеждат "недружелюбни" спрямо Тръмп, споделят източници от ЕС.

Натискът от американската администрация е толкова силен, че Токио обмисля да определи споменаването на реформата като "червена линия". Натискът се е засилил още повече заради това, че японският премиер Шиндзо Абе ще посети Белия дом след срещата ЕС - Япония.

Еврокомисията обаче готова да се бори, за да остане проектореформата в комюникето.

Нейни представители посочват, че ще е парадоксално резултатът от срещата ЕС - Япония да е по-слаб от резултата от неотдавна проведената среща ЕС - Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във