Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ изключват временно 437 китайски продукта от 25-процентните мита

САЩ временно освобождават 437 вида китайски продукти от митнически тарифи, които администрацията на президента Доналд Тръмп наложи миналата година, съобщава CNBC, позовавайки се на три документа, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес от Службата на търговския представител на САЩ.

Продуктите, които ще бъдат изключени от мита, включват внасяни от Китай стоки като украси за коледни елхи, пластмасови сламки, кучешки каишки и печатни платки за технологичната индустрия. Те са част от китайските стоки на стойност 250 милиарда долара, за които САЩ въведе тарифи от 25% през миналата година. Не беше ясно веднага колко голяма част от общите тарифи се покрива от изключенията.

Изключенията произтичат от над 1100 искания за изключване, отправени от компании и други организации в Съединените щати, според документите.

Двете най-големи икономики в света са затворени в ескалиращ търговски спор повече от година, в който и двете страни си налагат взаимни тарифи. „Последните освобождавания са мълчаливото признание от страна на САЩ за нанесените щети върху вътрешните интереси“, казва Стивън Олсън, научен сътрудник на фондация „Хинрих“. "Времето обаче е интересно", каза той. "Това предполага, че и двете страни са решили, че по-нататъшните ескалации не са желателни в момента, така че те се опитват да създадат положителна атмосфера преди октомврийския кръг от преговори с надеждата, че тези разговори поне ще предотвратят по-нататъшно влошаване", каза още Олсън.

Миналата седмица китайското министерство на финансите обяви, че ще освободи 16 американски продуктови линии от по-високите тарифи. Впоследствие Тръмп заяви, че ще забави повишаването на митата на китайски стоки на стойност 250 милиарда долара с две седмици, до 15 октомври.

„Това изглежда не е непосредствена промяна в търговската политика на САЩ, тъй като САЩ преди това предлагаха някакъв вид освобождаване от тарифи“, казва Ник Маро, ръководител на световната търговия в The Economist Intelligence Unit. "Това е по-скоро предвид въздействието на търговската война върху вътрешната икономика на САЩ, отколкото отстъпка за Китай, но това все пак може да помогне за изграждането на известна репутация преди търговските преговори през октомври", добави той, като отбеляза, че протестите в Хонконг и напрежението около Huawei все още заплашват всякакъв вид споразумение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във