Банкеръ Daily

Финансовият министър на САЩ

САЩ и Китай създават служби за контрол на търговските сделки

Съединените щати и Китай до голяма степен са се договорили да изготвят механизъм за контрол на всяко търговско споразумение, което двете страни постигат, включително създаването на нови "служби за правоприлагане", заяви в сряда министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, предава ''Ройтерс''.

Мнучин, който говори в ефира на телевизия CNBC, каза, че напредъкът в преговорите продължава и че дори е проведен "продуктивен" разговор с вицепремиера на Китай Лиу във вторник вечерта. Дискусиите ще бъдат възобновени рано в четвъртък във Вашингтон, добави той.

"До голяма степен постигнахме съгласие относно механизма на контрол и наблюдение. Съгласихме се, че и двете страни ще създадат служби за прилагане на този механизъм, които ще се занимават с текущите търговски въпроси," каза Мнучин.

Мнучин отказа да коментира дали и кога тарифите на САЩ за китайски стоки на стойност 250 млрд. долара ще бъдат премахнати. Въпреки че наскоро президентът Доналд Тръмп заяви, че сделката може да бъде финализирана около края на април, Мнучин отказа да постави времева рамка на преговорите, като добави, че Тръмп е фокусиран върху получаването на "добра сделка".

''Веднага щом сме готови, той е готов и желае да се срещне с президента Си (Дзинпин) и е важно двамата лидери да се срещнат и се надяваме, че това ще се случи възможно най-бързо, но не сме определи краен срок ”, добави Мнучин.

Съединените щати настояват Китай да осъществи значителни реформи, за да ограничи кражбата на американската интелектуална собственост и да сложи край на принудителните трансфери на технологии от американски компании към китайски фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във